fbpx

6 lucruri pe care trebuie sa le cunosti ca parinte despre enurezis (emisia necontrolata de urinara la copilul trecut de 4 ani)

Factori relationari din legatura parinte-copil ce conduc la acest diagnostic

Te-ai intrebat vreodata ce factori pot influenta achizitia curateniei la copil? Esti parinte si te ingrejorezi pentru copilul tau care a crescut, poate  sa fie scolar sau chiar mai mare dar inca are momente in care uda  asternuturile? Te-ai intrebat ce poate genera acest fapt si cum ii afecteaza viata emotionala si sociala ?

Pentru inceput trebuie sa mentionam ca la baza deprinderii controlului sfincterian (capacitatea de a controla in mod voit mictiunea si defecarea) stau trei aspecte extrem de importante: unul ce tine de neurofizilogia sfincteriana (maturitatea vezicii), altul de aspectul relational si educational pe care il devolta parintele cu copilul si cel din urma de nivelul de dezvoltarea psiho afectiva al copilului.

Pentru a intelege corect acest proces si in mamniera completa, e nevoie sa prezentam in cateva cuvinte aspectul biologic care desigur se impleteste cu cel psihologic.

 1. Iata cateva cuvinte despre neurofiziologia sfincteriana sau despre momentul in care vezica e pregatita pentru invatarea mersului la olita:
 • Controlul sfincterelor striate se dobandeste progresiv
 • Controlul sfincterului anal il precede in general pe cel vezical
 • Se disting mai multe stadii ale motricitatii vezicale in functie de care putem sa alegem momentul adecvat punerii la olita: prima faza ne vorbeste despre automatismul infantil ce are loc pana la varsta de 1 an, adica urinatul este un comportament reflex automat. A doua faza are loc la varsta de 2 ani si viseaza inceputul inhibitiei. A treia faza presupune posibilitatea inhibitiei complete si are loc la varsta de 3 ani – aici vezica poate din punct de vedere biologic sa faca fata procesului de invatare, se invata mersul la olita. Ultima faza are loc dupa varta de 3 ani si se numeste controlul de tip adult- copilul e pregatit.
 1. Ce este enurezisul ?

Atunci cand are loc o emise activa completa si necontrolata  de urina dupa varsta obisnuita de maturizarea a vezicii (3-4 ani) fara existenta altor afectiuni urologice, endocrine sau neurologice, vorbim despre enurezis. Acesta este de 2 tipuri:

Enurezis primar adica apare direct dupa perioada de lipsa de control. Enurezisul primar nocturn este forma cea  mai frecventa.

Enurezis secundar ce se defineste prin existenta unei perioade anterioare de curatenie tranzitorie.

Se mai deosebeste enurezis diur ( apare pe timpul zilei), nocturn si mixt.

In cee ce priveste raportul  pe gen, enurezisul este mult mai frecvent la baieti (10-15%) dacat la fete.

Debut: Enurezisul pare de regula la aparitia unui eveniment marcant in viata copilului: separarea parintiolo, nasterea unui frate, intrarea la scoala etc.

 1. Aspectul relational familie-copil in enurezis:

Achizitia curateniei reprezinta un element tranzactional in diada mama-copil in cursul anului 2 si 3 de viata. In functie de modul in care mama sau tatal impune reguli, exercita presiuni asupra copilului achizita poate fi intarziata sau pot sa fie insotita si alte dificultati asociate (opozitionism, tulburari de somn, impulsivitate). O data cu achizitia controlului sfincterian, copilul descopera ca are control asupra propriului corp . Atat carenta cat si suprainvestirea functiei sfincteriene de catre parinti prin (asezarea pe olita precoce, ritualizarea) declanseaza la copil angoasa, teama si sentimentul de vinovatie si rusine pe parcursul mictiunii. De asemenea, atitudinea familiala privind cele doua extreme: fie pedepsirea, ironizarea sau chiar violenta iar la celalat pol, placerea parintelui de a schimba asternuturi, atitudinea profund intelegatoare care nu impune nici un fel de limite acestea nu fac altceva decat sa fixeze conduita patologica a copilului.

Care sunt factorii ce conduc la acest diagnostic?

Statisticile au aratat ca cei mai multi copii enuretici au de regula:

 • mame obsesionale sau fobice ce nu pot tine cont de ritmul propriu al copilului, punandu-I la olita inainte de varsta de maturizare a vezicii (3 ani).
 • familii conflictuale (exista despartiri, violente intre membrii familiei, certuri etc. si la care acestia sunt martori)
 • au carente mari afective- exemplu copii institutionalizati
 • au carente mari socio-economice
 • istoric al parintilor cu enurezis- factor ereditar
 1. Personalitatea copilului enuretic:

Distingem doua categorii de copii enuretici in functie de temperamentul acestora si modul de relationare inter-familial: o parte sunt pasivi, docili iar ceilalti agresivi, opozitionisti . Se remarca o emotivitate ridicata si o imaturitate in cazul acestor copii. Unii autori vorbesc despre enurezis ca fiind modalitatea prin care copilul semnealeaza “o depresie mascata” .

Somnul copilului cu enurezis contine adesea vise “’ude ”: viseaza ca inoata, ca se joaca in apa sau cu apa, ca urineaza. De regula mictiunea apare la o ora sau maxim doua dupa adormire.

Copilul enuretic la nivel social se poate simti marginalizat si poate experimente sentimente de rusine si inferiorite prin comparatia cu ceilalti ce ii zdruncina increderea in sine pe termen lung, ducand la aparitia anxietatilor, depresiei si esecului scolar.

 1. Asocieri psihopatologice:
 • Inapoiere mintala
 • Psihoza
 • Nevroza

Se mai asociaza enurezisul : cu encoprezis ( defecarea in chilot), cu imaturitatea motorie si potomania sau tendinta de a bea mari cantitati de apa.

 1. Ce sa fac in calitate de parinte, cum sa il ajut?
 • Evitarea invatarii prea precoce si rigide
 • Evitarea excesului de precautii ( asternuturi, scutece, aleze)
 • Moderarea consumului de lichide seara
 • Trezirea nocturana( parintii isi pot trezii copii de 2 ori pe noapte pentru a merge la baie pan ace acestia se vor invata sa mearga singuri)
 • Consultul psihologic daca simptomul persista

Diana CamilaDiana Camila

Acest articol a fost redactat de Camila Diana-Gabriela, absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti- Masteranda in cadrul programului de Evaluare, Consiliere si Psihoterapie a Copilului, Cuplului si Familiei- Terapeuta Evolution Center.

Daca ti-a placut acest articol citeste pe blogul site-ului si :
evolution-center.ro/adolescentii-si-adictiie-o-perspectiva-noua-asupra-modului-in-care-invatam-sa-le-reducem-din-suferinta-de-la-trauma-la-modelare-sociala/  

sau despre emotii si modul in care acestea ne influenteaza :

evolution-center.ro/furia-si-frica-emotii-care-resimtite-in-mod-frecvent-perturba-functionarea-intregului-organism/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *