8 pasi esentiali in dezvoltarea autonomiei la copii

          Îți dorești un copil sănătos, deștept care să știe să se descurce și să reușească în viață? Vrei ca dezvotarea autonomiei sa il ajute sa fie independent si sa se descurce singur?

          Primul pas spre un viitor adult de succes începe în perioada antepreșcolară (între 1 și 3 ani) și presupune dezvoltarea autonomiei personale, abilităților sociale și emoționale, de comunicare dar și abilitățile motorii.

          Pentru asta e nevoie să răspundeți cu „Da.” în loc de „Nu.”, atunci când copilul spune: „Vreau să mânânc singur/ă.”, „Vreau să mă încalț singur/ă”, etc. Chiar dacă durează mai mult, aveți răbdare pentru a le dezvolta autonomia.

          Autonomia  este definită ca abilitatea de a efectua independent activități /sarcini de zi cu zi, specifice fiecărei etape de vârstă (să mănânce singur, să se îmbrace singur, să se spele singur, să se șteargă singur etc.).

          Pe măsură ce copilul capătă autonomie în ceea ce privește autoservirea (mâncat, băut, îmbrăcat, dezbrăcat, spălarea mâinilor, a dinților, etc.) el devine mult mai sigur pe el și concomitent încearcă și alte activități.

          Abilitățile de autonomie personală sunt un aspect important în viața fiecărei persoane, ideal ar fi să se dezvolte și formeze până la vârsta de 6 ani.

autonomie copii-psihoterapie Evolution Center

          De ce nu sunt copiii cuminti? Click pe link pentru articolul complet.

          Pentru dobândirea autonomiei personale a copiilor, părinții trebuie să îi încurajeze permanent, să le aprobe încercările, fără a-i critica dacă au eșuat.

          Greșeala este o oportunitate de învățare, lăsând copilul să greșească și să experimenteze acesta va învăța noi abilități.

          Cum poți crește autonomia personală a copilului. Sfaturi pentru părinți in 8 pasi simpli:

 

  1. Folosește cuvinte magice: „Da.”, „Poți face singur asta.”, „Am încredere în tine că poți reuși!” etc.
  2. Lasă copilul să mânânce singur, chiar dacă se va murdări sau va murdări masa și podeaua (în primă fază înseamnă mai mult timp petrecut în bucătărie, ulterior îi vei forma abilitatea de a se hrăni singur).
  3. Lasă-l să bea singur (pe măsură ce crește renunță la biberon și sticle speciale pentru copii tip suzetă, folosește o cană sau un pahar; dacă îți este teamă că le va sparge, alege varianta din plastic).
  4. Oferă-i copilului libertatea de a se îmbrăca singur (la 1 an poate împinge mâinile prin mâneci și picioarele prin pantaloni, la 2 ani poate trage singur de pantaloni și poate găsi gaura de la tricou, la 3 ani își pune un tricou cu ajutor, la 4 ani învață să își pună pantalonii, la 5 ani se îmbracă corect singur).

          Cum abordam copiii dificili? Afla mai multe prin click pe link pentru articolul complet.

  1. Lasă copilul să se dezbrace, în limita în care se poate descurca singur. (la 1 an își poate da jos căciula dacă nu este legată în față, la 2 ani își poate da jos o haină care este desfăcută, la 3 ani își dă singur jos pantalonii, la 4 ani își dă singur jos tricoul, la 5 ani se dezbracă singur)
  2. Oferă-i posibilitatea de a se încălța/descălța singur (începând de la vârsta de 1 an își pot da jos singur încălțămintea dacă nu este legată, începând cu vârsta de 4 ani cu puțin ajutor se vor încălța singuri).
  3. Permite-i copilului să se spele singur (începând cu vârsta de 2 ani poate învăța prin imitație cum să se spele pe mâini, pe față, pe corp, apoi îl poți direcționa prin instrucțiuni simple). Concomitent cu abilitatea de a se spăla, pot învăța și să șteargă singuri, urmărind aceeași tehnică.
  4. Începând cu vârsta de 2 ani familiarizează copilul cu spălatul pe dinți, după 3 ani învață-l cum să-și perie dinții, astfel între 3 și 6 ani își va forma abilitatea de a se spăla pe dinții.

          Nu uita să fii întotdeauna alături de el.

          Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

          Iar, la abonare – pagina principala a site-ului – primesti gratuit „Ghidul inspiratiei tale zilnice”prin introducerea adresei de email .

          Ganduri bune si zi minunata plina de inspiratie va doresc tuturor celor care ati fost alaturi de mine pana la finalul articolului!

Denisa Tudose

          Acest articol a fost redactat de Denisa Tudose – psihopedagog  Evolution Center.

        Pentru noutati, ne gasiti pe pagina de Facebook – dati un LIKE pentru a fi la curent cu noutatile: Facebook Evolution Center.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *