fbpx

Avortul spontan

Avortul spontan este un eveniment traumatic care vine cu multa vinovatie, spaima si depresie in randul femeilor. Acestea se blameaza pentru faptul ca ar fi putut face mai mult, considera ca nu au avut suficienta grija de copilul ce urma sa-l aiba si lista motivelor poate continua.

Gravida care a pierdut o sarcina, trece printr-o stare de soc, lumea ei gravitand in jurul acestei pierderi dureroase, pe care majoritatea din jurul ei nu stiu cum sa o gestioneze si cum sa vorbeasca despre acest eveniment.

Furie, negare, dispret, strigat de ajutor, ma doare, toate aceste cuvinte sunt resimtite de femeia care a suferit un avort.  De asemenea si vesnica intrebare : “De ce mie? Cu ce am gresit?”

Acest eveniment poate schimba radical modul in care femeia se priveste pe sine, dar si modul in care se raporteaza la maternitate prin prisma celor traite.

Vrei sa afli mai multe despre infertilitatea psihologica? Click pe link pentru mai multe detalii.

https://evolution-center.ro/infertilitatea-psihologica/

 

 

Cuprinsa de o durere acuta, in acest moment se afla in imposibilitatea de a-si mai putea exprima starile,ceea ce conduce la un dezechilibru emotional.

Avortul spontan poate creste in femei ganduri legate de imposibilitatea procrearii sau credinte precum: Nu sunt suficient de buna pentru a-mi fi fost oferita sansa de a duce pe lume acest copil.

In familie relatiile pot suferi foarte mult, deoarece acum femeia nu se mai simte si nu mai este ceea care voia sa fie odinioara, se inchide foarte mult in ea si sufera intr-o tacere acuta. La fel si relatiile sociale au de suferit.

De multe ori, oamenii aleg ori sa nu vorbeasca ,ori sa spuna arhi- cunoscutele propozitii: “Lasa esti tanara, ai timp sa faci altul.”, “Asta e! N-a fost sa fie.” etc. Aceste propozitii nu fac decat sa adanceasca sentimentul de vulnerabilitate al femeii care tocmai a pierdut o sarcina, o fac sa sufere si mai mult, deoarece pentru ea in acest moment lumea ei s-a terminat.

Suferinta pe care o poarta acum, este o durere pe care de cele mai multe ori societatea nu ii da voie femeii sa o exprime. Acest doliu, aceasta separare de acest copil pierdut, de copilul care a disparut din ea fara sa-l cunoasca este deseori neinteleasa de societate.

Dificultatea si sensibilitatea cu care trebuie tratata aceasta situatie este cu totul si cu totul un lucru eminamente dificil, care necesita timp.

Relatia de cuplu poate sa sufere modificari considerabile dupa pierderea unei sarcini. Exista parteneri care decid sa ramana si sa fie suportivi, dar si parteneri care se simt atat de blocati si de tensionati, incat de teama ca nu pot sa duca ceea ce li s-a intamplat, se retrag si fug. Acest abandon al partenerului dupa producerea evenimentului traumatic este un dublu soc.

Cuplurile care decid sa ramana impreuna si care pot trece prin aceasta incercare, dar si cuplurile care decid de comun acord sa se separe, trec prin dificultati de a gestiona situatia. Exista situatii in care partenerii nu mai pot continua relatia deoarece, afirma ca de fiecare data cand isi vad partenerul isi aduc aminte de suferinta pierderii copilului nenascut.

 

 

Vrei sa afli mai multe despre consilierea psihologica in timpul sarcinii? Click pe link pentru mai multe detalii.

https://evolution-center.ro/consilierea-psihologica-in-timpul-sarcinii/

Va ganditi oare ce simte femeia care a pierdut sarcina in acel moment? Dupa trauma prin care trece, mai pe ocolite i se spune ca nu este o mama buna, ca nu este o mama devotata si ca ar trebui sa se recupereze mai repede, ca viata merge inainte.

Da, intr-adevar viata merge inainte, dar conteaza si cum merge inainte, modul in care ne raportam la situatia petrecuta si cum putem sa facem fata pentru a fi bine cu noi si cu ceilalti. Dar lucrurile nu trebuiesc grabite, deoarece dupa un avort femeia este secata de energie, de vitalitate, ea nu se poate disponibiliza nici pentru ea, nici pentru ceilalti.

Acum, femeia care sufera, are nevoie de sustinere, de grija, de suport din partea celor din jur si ,de asemenea ,in aceste cazuri este nevoie de consiliere psihologica din partea unei persoane specializate in acest sens, care va poate ajuta sa acceptati emotiile si sentimentele care vin la pachet si sa va acordati timp, sa nu fiti dure cu voi si cu ceea ce s-a intamplat.

Nu putem sa schimbam ceea ce s-a intamplat, dar putem sa vedem cu alti ochi si sa incercam sa ne acordam libertatea de a exprima si de a verbaliza emotiile pe care le-am tinut atat de bine inchise in noi si care nu ne lasa sa ne mai bucuram de viata, care ne fac prizonierii unei inchisori din care parca nu se mai vede nici-o scapare.

Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

 Acest articol a fost redactat de Oana Bunescu – psiholog consilier psihologic si psihoterapeut in curs de formare in psihoterapia experientiala, Evolution Center;

Program: L – V : 09:00 – 13:00

E-mail: oanabunescu@yahoo.com

Telefon: 0733095779

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *