fbpx

Când este timpul pentru un proces

terapeutic de cuplu?

 

Celebrul scriitor Leo Tolstoi a spus cândva: „Ceea ce contează într-o căsnicie fericită nu este atât de mult cât de compatibil ești cu celălalt, ci cum să faci față incompatibilității.”

Pe măsură ce cuplul traversează diferite etape și se confruntă cu provocări împreună, pot apărea conflicte. Și, deși sunt de așteptat certuri minore, altele mai complexe și mai profunde pot conduce la un impas între tine și partenerul tău. De fapt, conflictele mai tulburătoare vă pot determina să vă întrebați dacă o rezoluție este chiar posibilă – sau dacă doriți într-adevăr una. Este posibil să vă dați seama că doriți lucruri diferite în viață. În plus, vă puteți simți „blocati” într-o relație fără ieșire. Înainte de a solicita psihoterapie de cuplu, tu și partenerul trebuie să recunoașteți că aveți probleme. Apoi, trebuie să decideți împreună, dacă doriți să încercați să vă „reparați” relația, intrând într-un proces psihoterapeutic de cuplu.

De multe ori, psihoterapia de cuplu este considerată a fi mai complexă decât psihoterapia individuală, deoarece psihoterapeutul punctează echilibrarea comportamentelor individuale, a emoțiilor și a proceselor de gândire cu schimbări dinamice în relațiile interpersonale.

Temele comune în timpul terapiei de cuplu includ:

– Cultivarea abilităților eficiente de comunicare și ascultare empatică

– Descurajarea concurenței dintre parteneri

– Împărtășirea responsabilităților în relație

– Încurajarea compromisului sănătos și a respectului reciproc

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru implicarea într-un proces de terapie de cuplu este nevoia de ghidare pentru a depăși încălcarea încrederii. Poate fi vorba de o infidelitate sub formă de aventură sexuală; poate fi vorba de o trădare emoțională; poate au fost o serie de minciuni care au săpat în dinamica cuplului. În orice caz, reconstrucția încrederii poate fi adesea ajutată prin instituirea unui spațiu sigur în care ambii parteneri sunt liberi să își exprime vulnerabilitatea.

Poate că nu ai conflicte majore în relația ta, dar te simți constant neînțeles sau ignorat. Sau poate simți că nu ai nici măcar o idee despre cine este partenerul tău, pe care îl percepi ca un străin. Adesea, unul dintre cele mai tangibile rezultate ale psihoterapiei de cuplu este dezvoltarea comunicării și o îmbunătățire majoră a calității acesteia. Psihoterapia vă poate dota cu instrumente care vă vor ajuta să vă conectați, să vă ascultați și să vă înțelegeți reciproc mult mai bine, în fiecare zi. Atunci când, în cuplu, deveniți mai mult colegi de cameră decât parteneri de viață, acest lucru poate indica o nevoie de ajutor specializat. Asta nu înseamnă că, dacă faceți totul împreună, aveți probleme de cuplu. Dacă lipsește comunicarea, conversația cu sens și intimitatea, poate fi un indiciu că un psihoterapeut vă poate ajuta. Cred că ceea ce simțim în interior este perceput la exterior. Chiar dacă suntem capabili să mascăm aceste sentimente pentru o vreme, posibil vor ieși la suprafață la un moment dat. Sentimente negative, precum resentimente sau dezamăgire se pot transforma în comportamente dureroase, uneori dăunătoare.

Atât tu, cât și partenerul aveți nevoie să constientizați că e necesar să faceți o schimbare și că, doar făcând acele schimbări se vor vedea rezultate. De exemplu, soția poate fi de acord să curețe vasele după cină dacă partenerul ei gătește cina, iar soțul va fi de acord să gătească cina dacă soția a curățat vasele cu o seară înainte. Aprecierea, valorizarea și servicii oferite partenerului sunt necesare pentru a menține armonia în cuplu. Tehnici de comunicare eficientă pot fi utile pentru a ajuta partenerii să-și articuleze dorințele și / sau rezistențele la schimbare într-un mod mai puțin provocator (de exemplu, folosind declarația lui „EU” și ascultarea activă). Abilitățile de rezolvare a problemelor, cum ar fi crearea unei liste cu soluții posibile înainte de a decide împreună, pot ajuta cuplurile să gândească creativ și să ajungă la un consens.

După ce ați fost împreună un timp îndelungat, poate fi ușor să uitați ce v-a adus împreună și chiar mai ușor să înepeți să pierdeți respectul reciproc. Psihoterapeutul Josh Klapow spunea că “Partenerul tău nu îți poate satisface dorința de varietate și noutate și, în mod invariabil, flacăra de la început se va diminua, motiv pentru care e important să îți amintești uneori de ce îl iubești – și apoi să îi spui și lui – acest simplu gest va păstra vie scânteia iubirii. Implicarea intr-un proces psihoterapeutic de cuplu vă poate ajuta să realizați acest lucru.

Referințe articol

  • Gottman, J. & Silver, N. (2015). The Seven Principles for Making Marriage Work: A Practical Guide from the Country’s Foremost Relationship Expert. Random House: New York.
  • Whitbourne, S. K. (2012). 5 principles of effective couples therapy: Make your relationship work by following these 5 basic principles. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-any-age/201203/5-principles-effective-couples-therapy

Diana Dinca

      Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

      Aboneaza-te la newsletter – pagina principala a site-ului – si  primesti gratuit „Ghidul inspiratiei tale zilnice”prin introducerea adresei de email .

      Acest articol a fost redactat de Diana Dinca – psihoterapeut la Evolution Center.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *