fbpx

   Deseori, oamenii intreaba cum sa faca sa isi imbunatateasca relatia de cuplu pe care o au.

   Putini, insa, nu s-ar fi gandit ca exista persoane ce se plang ca nu pot sa intre intr-o relatie si ceva se intampla incat lucrurile nu evolueaza.

  Te vezi cu un tip, iti place de el, ii place de tine si porniti cursa “de-a soarecele si pisica”. Nimic nu evolueaza. Simti ca se apropie de tine, fix atunci esti prima care fugi si te indepartezi. Apoi, esti dezamagita ca nimeni nu te iubeste, nimeni nu e langa tine si oricum, tipul nu merita!

   Ei, cel putin, ultima parte, uneori poate sa fie valabila deoarece tiparul dupa care ii alegi sunt tipii indisponibili emotional. Acelasi tipar poate fi valabil si pentru barbati.

   De fapt, in spatele acestor comportamente si suferinte emotionale sta deprivarea emotionala pe care ai resimtit-o din copilarie. Nu ai primit iubirea asa cum ai fi avut nevoie, parintii tai nu au fost disponibili nevoilor tale afective si ai fost conditionata sa fii “ca o papusica draguta”, desi dupa ce cortina se lasa, nimeni nu se mai preocupa de viata ta.

    Ai invatat ca imaginea conteaza mai mult si ai construit la cum te percep ceilalti indepartandu-te de adevaratele tale nevoi. Ai inteles ca tu nu contezi si e gresit sa ai emotii, sa simti ceva.

   Un tip indisponibil emotional este un tip fata de care vei simti o chimie exagerat de mare (nota 9 sau chiar 10), insa va fi tipul care iti va neglija trairile si iubirea de care ai nevoie.

   Un tip indisponibil emotional nu este neaparat un tip casatorit deoarece exista tipi casatoriti sau in relatii care par extrem de “free control” si disponibili incat toate semnalele lor vin extrem de tintite catre tine.

   Tipul indisponibil este cel care nu iti raspunde cand vrei tu, te apropie, dar te indeparteaza in acelasi timp si simti ca doar cu greu ajungi emotional la el. Acest tip indisponibil emotional, se poate sa fi suferit de aceeasi deprivare emotionala in copilarie si practic, sunteti captivi in aceleasi tipare mentale.

   O relatie cu un tip indisponibil emotional poate sa functioneze sau poate sa nu functioneze, insa, in cazurile in care ea ajunge sa functioneze, este plina de tumult emotional la inceput. Un vartej care te va durea si te va obosi.

   Astfel de relatii se termina adesea inainte sa inceapa  tocmai pentru ca si tendinta ta este sa fugi, sa nu te conectezi emotional, sa nu fii autentica si sa “il lasi cu ochii in soare”.

 

    Psihoterapia ne invata ca in astfel de situatii sa luam urmatoarele masuri:

  1. NU mai fugi! Accepta-ti trairile si stai mai mult cu emotiile tale – fie ele placute (entuziasm, euforie, iubire) – fie – mai putin placute (tristete, singuratate, durere).  Incearca sa intelegi de unde vine aceasta stare si ce s-a intamplat acolo, in copilarie.
  2. Reevaluati relatiile trecute si cele prezente si identificati tiparul acestora . Astfel veti sti ce greseli sa nu mai repetati in viitor si cum sa reactionati diferit.
  3. Exprima-ti nevoile si arata-ti vulnerabilitatea fata de partener. Pana acum ai construit ziduri si protectii emotionale. Acum esti invitata sa faci exact invers, adica sa povestesti despre trairile tale si ce nevoi ai sa fie indeplinite pentru a putea primi dragostea celorlalti asa cum tu ai nevoie.
  4. Redu critica fata de partener. Ai tendinta sa il invinovatesti pentru trairile tale. Schimba asta si, asa cum spuneam mai sus, autodezvaluirea si comunicarea nevoilor tale fundamentale fac ca relatia sa se apropie si sa se formeze legaturi stabile si durabile, implinitoare.
  5. Alege parteneri cu o chimie mai putin puternica (nota 7 sau 8). Nimeni nu spune sa gasesti persoane banale si cu adevarat plictisitoare fata de care nu simti atractie sau chimie aproape deloc, insa cand simti acea chimie puternica se poate ca schema deprivarii emotionale sa se fi activat si devii captiva propriului tipar.

 

 PS: Vrei si tu sa incepi un proces de dezvoltare personala, crestere si ascensiune alaturi de mine? Nu mai amana! Solicita oferta si fa-ti o proramare chiar acum!

  • Poate fi accesat online de oriunde in tara sau din afara tarii – sedinte individuale  zoom sau video whatsapp  sau fizic – la cabinetul din Bucuresti – Regus – mall Sun Plaza
  • Se recomanda parcurgerea unui program de psihoterapie/dezvoltare personala de aproximativ 3 luni (12 sedinte).
  • Ulterior, obiectivele terapeutice pot fi reanalizate, iar procesul de psihoterapie se poate incheia sau continua in functie de nevoile prezente ale clientului.
  • De asemenea, clientul poate incheia parcursul psihoterapiei oricand doreste, fie ca se intampla mai devreme de cele 3 luni sugerate, fie ca el continua si dupa aceasta perioada

  Contact si detalii:  0771.73.88.00 (inclusiv whatsapp)/ office@ evolution-center.ro

 

   Garantia calitatii 200%: in termen de 15 zile iti poti cere banii inapoi din orice motiv, desi ai beneficiat de program

   Iti multumesc pentru ca ai ramas cu mine pana la finalul articolului, iti doresc ganduri bune, multa inspiratie si entuziasm.

 Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

Acest articol a fost redactat de Diana Zanfir – psihoterapeut format in psihoterapie cognitiv-comportamentala, hipnoterapie si schema therapy – Evolution Center;

  Pe aceasta puteti sa o gasiti pe site: www.evolution-center.ro sau pe paginile acesteia de facebook: Diana Zanfir  (https://www.facebook.com/Diana-Zanfir-2125167107751002/)/

 Evolution Center (https://www.facebook.com/evolutioncenterhsm/)

 

 

 

  

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *