fbpx

Ce putem face când cel mic nu ne ascultă îndrumările?

      Pentru a discuta acest subiect, am preluat ca exemplu contextul în care îndrumarea noastră către cel mic este de a strânge jucăriile după utilizarea lor, iar în acest sens, am identificat următoarele metode:

  1. Metoda explicării

      În primă fază, cred că ar fi bine să încercăm să îi explicăm copilului nostru că ar fi bine să strângă jucăriile după ce a terminat joaca cu acestea, iar pentru început, cu ajutorul nostru – după un timp în care contribuim asupra strângerii lor, putem începe să-i lăsăm doar lui această responsabilitate. Dacă această metodă, în care îi oferim explicațiile necesare, nu funcționează – ne putem îndrepta către metoda numărul 2.

  1. Metoda negocierii pe baza unei recompense

      Această metodă presupune găsirea unui punct comun pentru ambele părți: spre exemplu, îi spunem că dacă acesta va strânge jucăriile de pe podea, așa cum ne-ar face plăcere să facă, acesta va primi 10 minute în plus de stat la televizor/o ciocolată/o ieșire în parc (recompensa variază în raport cu dorințele copilului.)

      În acest sens, dacă aceasta metodă nu funcționează, ne putem îndrepta către metoda numarul 3.

  1. Metoda înțelegerii evitării de care dă dovadă copilul

      Odată ce am încercat toate variantele ce ne-au stat la indemână, ne putem îndrepta atenția asupra întrebării: de ce copilul nostru refuză să efectueze aceste sarcini?

      Fără să ne dăm seama, ne putem plimba în jurul răspunsului și putem pierde timp prețios, pe care l-am putea centra asupra metodei adecvate, de fapt: dacă prin refuzarea strângerii jucăriilor acesta încearcă să câștige timp cu noi?

Ce putem face când cel mic nu ne ascultă îndrumările?

      Odată ce aude rugămintea noastră, de a strânge jucăriile, înțelege că activitatea noastră s-a încheiat: automat, că nu va mai petrece timpul alături de noi, iar ce îi stă la îndemână pentru a mai câștiga timp, este să refuze acest lucru, urmând ca noi să ne concentrăm în continuare atenția asupra lui.

      În acest context, ar fi bine ca noi să reflectăm puțin asupra situației și asupra timpului pe care îl petrecem cu cel mic, tocmai pentru a înțelege ce se află în spatele acestei evitări pe care o are, deși am încercat anumite metode: dacă, de fapt, acesta este modul lui de a ne ține aproape de el?

Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

Aboneaza-te la newsletter – pagina principala a site-ului – si  primesti gratuit „Ghidul inspiratiei tale zilnice”prin introducerea adresei de email .

Un articol redactat de Tudor Alexandra-Gabriela, studenta a Facultatii de Psihologie, Universitatea Titu Maiorescu, pe care o gasiti in cadrul retelei de socializare

Facebook: Alexandra Gabriela. (Link facebook: https://www.facebook.com/alexandra.gabriela.3591267)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *