fbpx

Ticuri motorii și vorbit necontrolat – cam asta înseamnă pe scurt Sindromul Tourette. A apărut pentru prima dată în literatura de specialitate în anul 1825, atunci când făcea referire la marchiza de Dampierre, ce nu se putea controla atunci când vorbea și prezenta anumite ticuri motorii evidente. Mai târziu, în anul 1885, medicul Gilles de Tourette începea să descrie sindromul pornind de la analiza a 9 pacienți ce prezentau ticuri, scoteau anumite zgomote ciudate și nu se puteau controla. Cu toate că prima descoperire a fost încă de pe atunci, un tratament pentru Sindromul Tourette, a fost dat abia în anul 1980.

Sindromul Tourette ce este?

Sindromul Tourette înseamnă o afecțiune genetică care prezintă anumite caracteristici comportamentale. Am putea aminti ticurile rapide și recurente, dar și anumite sunete repetitive, ce ies în evidență nefiind parte dintr-un comportament normal. Un copil sau un adult care suferă de Sindromul Tourette iese ușor în evidență, se face remarcat ușor – își dă des ochii peste cap, clipește des, ridică din umeri involuntar, loveaște cu picioarele, prezintă anumite mișcări necontrolate ale degetelor, deschide gura des, scoate limba, spune cuvinte ce reprezintă acele „zvâcniri” de comportament greu de controlat și care ies cu mult în evidență față de oamenii obișnuiți. Există și situația în care observăm un copil țopăind, mușcându-și buzele, prezentând anumite gesturi faciale, având ticuri, precum copropraxia sau mai exact prezentarea de gesturi obscene involuntare. Pot tuși destul de tare, poți chiar plescăi, lătra, fluiera sau prezenta anumite ticuri verbale, repetarea unor sunete după cuvintele altuia, repetarea unor cuvinte obscene, bâlbâială, variații de debit.

Sindromul Tourette este frecvent întâlnit la băieți. Mai înainte de a elibera ticul respectiv, cei ce suferă de Sindromul Tourette prezintă o excitație psihomotorie amplificată, ce este oprită după ce ticul a fost realizat.

Ticurile sunt din ce în ce mai evidente atunci când se ajunge la vârsta pubertății și intră pe un platou atunci când copilul ajunge la maturitate. S-a constatat că atunci când copilul are o anumită ocupație, scade ca și intensitate și asta pentru că se concentrează asupra unui anumit lucru. De asemenea, s-a constatat că ticurile ce fac parte din Sindromul Tourette sunt prezente chiar și în timpul somnului.

Potrivit medicilor sindromul tourette apare ca un dezechilibru generat de transportul dopaminei spre creier. Bineînțeles, din punct de vedere genetic și o astfel de cauză este luată în considerare. S-a luat în considerare și asocierea Sindromului Tourette cu o tulburare obsesiv compulsivă.

Ce să faci atunci când un copil suferă de Sindromul Tourette?

În primul rând, ar trebui să te adresezi medicului pentru a investiga cu atenție cauza, dar și pentru a i se oferi un diagnostic și un tratament corespunzător.

Intervenția psihologică este un alt lucru pe care trebuie să îl iei în considerare. Se încearcă din punct de vedere psihologic să se reducă major stresul, în așa fel încât să se diminueze și ticurile. De aceea, atunci când ajungi în cabinetul psihologului se va acorda multă atenție factorilor de stres care ar putea să determine o creștere a ticurilor. Dacă se constată că școala sau prezența unor persoane neplăcute în preajma copilului ar putea deveni un factor de stres atunci psihologul ar putea recomanda părinților să evite astfel de situații și totul spre beneficiul copilului. De asemenea, se va încerca să se identifice în ce moment al zilei apar cel mai des ticurile copilului și astfel să se încerce anumite măsuri de relaxare care să îl ajute pe copil să diminueze toate aceste lucruri care îi fac rău.

Prin relaxare. Aducerea în viața copilului a unor sarcini plăcute ar putea diminua simptomele severe ale Sindromului Tourette. Astfel că, cu ajutorul psihologului vei reuși să identifici acele activități care să ofere copilului atât relaxare, cât și sarcini de lucru plăcute, în așa fel încât să se elibereze toată energia acumulată într-un mod diferit.

Modalitatea de tratare a Sindromului Tourette sau, mai bine spus, de diminuare a simptomatologiei acestui tip de Sindrom constă în imageria dirijată. Aceasta este o terapie care îl ajută pe copil să se concentreze la cu totul și cu totul altceva, dirijându-i atenția și susținând-o într-o anumită zonă, pe imagini plăcute. În acest fel, ticurile vor fi mai puține sau mai slabe ca și intensitate.

Evolution Center înseamnă sprijin și ajutor terapeutic pentru toți cei în nevoie. Dacă ai nevoie de ajutor, te așteptăm la o prima ședință de consiliere. Ne poți găsi aici: https://evolution-center.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *