fbpx

Cele 9 atributii ale psihoterapeutului de familie

          Pentru mine, ca persoana dar si ca terapeut, familia este o minune. Ea este INCEPUTUL, este locul in care se formeaza modelele primelor relatii interumane, a primelor comunicari si atitudini fata de ceilalti membri si fata de viata. Este ceva greu de explicat. Avem doi oameni necunoscuti, straini, unici care se intalnesc cumva, incep sa comunice, sa se intalneasca, sa traiasca impreuna, sa-ti intemeieze o familie. Dupa aceea nici nu mai stiu cum de au putut trai unul fara celalalt inainte.

          Cum au ajuns in acest punct atat de important al vietii lor? E greu de explicat. Noi, specialistii, gasim mai usor explicatii pentru separare, instrainare, conflicte in cuplu dar mai putin pentru a explica minunea intemeierii unei familii. Fiecare cuplu, fiecare familie are propria poveste.  Familia este sursa pricipala a satisfacerii nevoilor noastre emotionale, de comunicare, de siguranta, de dragoste si respect fata de sine.

          Din pacate cu totii pornim la drum cu stangul pe acest taram al comunicarii deoarece nu am fost invatati cum putem comunica eficient, cum putem furniza celuilalt informatii corecte si de calitate. In cuplu, familie si viata de zi cu zi comunicarea este esentiala. Din pacate nu stim sa alegem cuvintele potrivite, nu stim sa ascultam, sa vorbim celorlalti despre noi si nu despre altii. Problemele in cuplu si familie apar deoarece suntem deranjati de ceva dar nu spunem partenerului, avem asteptari dar nu le comunicam si speram ca celalalt sa le ghiceasca, lucru ce nu se va intampla deoarece suntem diferiti unii de ceilalti, gandim diferit, simtim diferit. Intr-o relatie suntem de fapt trei: noi doi, partenerii si relatia dintre noi. Relatia este de fapt un adevarat sistem nascut din comportamentele si modul de comunicare dintre parteneri.

          Relatia este vie in functie de cum o hranim. Daca mesajele aruncate in relatie sunt negative atunci aceasta relatie se va innoda. Nu putem sa trimitem in relatie doar mesaje toxice, sa aruncam tot ce vrem noi la nervi si apoi sa avem pretentia ca cel de langa noi sa accepte peste un timp mesajele pozitive. Lucrurile nu functioneaza asa dar am impresia ca cei mai multi stiti deja acest lucru. Suntem responsabili de ceea ce transmitem, de ceea ce punem in relatie.

Ca psihoterapeut de familie am urmatoarele atributii:

  1. Va prezint o modalitate potrivita de a comunica tinand cont de sentimentele voastre si ale celuilalt
  2. Va insotesc pe drumul recunoasterii celuilalt ca individ unic si a construirii relatiei din acest punct
  3. Va sustin in demersurile voastre de a mentine relatia activa prin reapropiere si modul de a discuta si face planuri pentru viitor
  4. Va ajut sa recunoasteti si sa lucrati asupra conflictelor mai vechi sau mai noi
  5. Va sprijin in luarea unor decizii
  6. Va incurajez sa lucrati sustinut pentru a va rezolva problemele si va prezint metode de gestionare a conflictelor
  7. Va insotesc pe drumul spre dobandirea echilibrului interior
  8. Va familiarizez cu diferite tehnici si metode de relaxare
  9. Va ajut sa va dezvoltati, sa cresteti,sa deveniti mai constienti de tot ce este in jurul vostru.

  Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

   Aboneaza-te la newsletter – pagina principala a site-ului – si  primesti gratuit „Ghidul inspiratiei tale zilnice”prin introducerea adresei de email .

 

Manuela-Cernat
Manuela-Cernat

Acest articol a fost realizat de:

Manuela CernatPsihoterapeut de familie, cuplu și copil – colaborator Evolution Center

Solicita o programare sau ramai conectat cu aceasta!

Program: L – V : 17:00 – 20:00
Facebook: Manuela Cernat Psihoterapeut
E-mail: manuela.cernat@gmail.com
Telefon:0749474090

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *