Sa fii mama, e un lucru pentru care nu te poate pregati nimeni, cu adevarat.  Sa fii mama de copil  autist, este un lucru pentru care nu ar trebui sa te pregatesti niciodata. Insa viata ne incearca adesea, ori ne da un dar, sub forma unei provocari. Oricum ar fi, copilaria unui copil cu TSA este mai mult decat o provocare, mai ales ca nu urmeaza aceleasi reguli, si asa incalcite, ale copilariei tipice. Cum faci, deci, sa iti protejezi copilul autist, la locul de joaca?

In primul rand, se stie despre copii cu tulburare de spectru autist ca sunt foarte vizuali si ii stimuleaza orice imagine, asa ca in acest caz, ar ajuta ca, inainte sa ajungi cu el la locul de joaca, ori in parc, sa ii arati copilului tau un videoclip scurt cu alti copii care desfasoara activitati distractive, in parc.

Odata ajunsi in parc, este foarte important sa te asezi ori sa stai cat mai in apropierea copilului tau, sau chiar in fata sa, ca sa te poata observa. Acest lucru te va ajuta atat pe tine, cat si pe el, in cazul in care vei dori sa il angajezi in joc, alaturi de alti copii sau sa il protejezi de zgomote sau copii care ii pot produce un discomfort real, care sa determine o criza, cu tavaleli pe jos.

Ofera-i doua sau trei jucarii pe care copilul tau le place, apoi alaturat-te jocului sau repetitiv, mai degraba, decat sa ii aratati cum sa se joace.  Cel putin, in prima faza, ca sa ii sustii alegerea facuta, apoi poti adauga si alte elemente creative, astfel creezi tu, in primul rand, o conexiune cu el, pe care o poti generaliza, apoi si cu alti copii.

    Daca ii place sa deschida si sa inchida usile, poti sa faci asta impreuna cu el, apoi sa adaugi, spre exemplu, figurine, care sa reprezinte persoane, care “inchid” si “deschid” usa. Incurajeaza copilul sa se joace, chiar daca nu te copiaza. Poti sa ii spui :”Randul tau, sa conduci masina”, si sa ii iei mana, sa o pui pe vehicul. Apoi sa spui”Vrum, Vrum.” Rasplateste-ti copilul prin laude si alte recompense, cum ar fi jocul cu baloanele din spuma de sapun atunci cand reuseste sa faca ceva distinct, chiar daca total pe dinafara jocului. Spre exemplu, daca a insiruit jucariile, spune-i:”Ce sir mare ai facut, bravo!”. Haide sa mai facem unul!” apoi asaza tu, jucariile, altfel, ca el sa copieze” jocul” tau.

   Si copiii cu autism se plictisesc! Urmareste cu atentie reactiile copilului tau si cauta semnele care arata plictiseala ori pierderea interesului sau. Este foarte important sa stii cand sa schimbi jocul ori sa ii redirectionezi atentia catre alta activitate care sa ii faca placere, astfel incat sa eviti sa faca gesturi inadecvate de stimulare, in public.

  In concluzie, nu evita parcurile sau nu-ti izola vreodata copilul autist, ca sa il protejezi, pentru ca astfel il instrainezi si mai mult de lumea inconjuratoare, stirbindu-i dreptul la jocurile simple ale copilariei. Pentru ca el sa nu izbucneasca in vreo criza de proportii care sa te puna in impas ori sa ii aduca stigma e nevoie deci, de urmarea unor reguli simple si de perseverenta, ca sa poti coordona cu tact activitatile de la locul de joaca.

Acest articol a fost realizat de Monica Daniliuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *