fbpx

De ce este importanta

inteligenta socio-emotionala a copilului tau?

 

 

“Este important sa intelegem ca inteligenta emotionala nu este opusul inteligentei, nu este trimful inimii asupra capului – este intersectia unica dintre cele doua”
David Caruso

 Una dintre cele mai importante abilitati ale copiilor este aceea de a „forma relatii apropiate si sigure cu adultii si semenii; sa experimenteze, identifice si exprime propriile emotii in moduri adecvate din punct de vedere social si cultural, sa exploreze mediul inconjurator – toate in contextul familiei, comunitatii si culturii (Yates si colab., 2008, p. 2). Copilul mic are nevoie sa-si dezvolte abilitati precum exprimarea si gestionarea emotiilor, gandirea in perspectiva, empatia, controlul de sine, stima de sine si capacitatea de a dezvolta si de a sustine relatii sanatoase cu ceilalti.

Copiii se nasc cu nevoia si dorinta de a se conecta cu cei din jurul lor, una dintre nevoile lor cruciale. Conectarea faciliteaza sentimentul de  siguranta ca fundament al unei dezvoltari sociale si emotionale sanatoase. Acest proces influenteaza modul in care copiii experimenteaza lumea, se exprima, isi gestioneaza emotiile si stabilesc relatii pozitive cu ceilalti. Dezvoltarea sociala si emotionala implica mai multe zone inter-relationate de dezvoltare, inclusiv interactiunea sociala, constientizarea emotionala si autoreglarea emotiilor. Pe masura ce copilul tau se dezvolta social, invata sa se transforme, sa-si ajute prietenii, sa se joace impreuna cu ceilalti si sa coopereze.

Constientizarea emotionala include capacitatea de a recunoaste si a-si intelege sentimente si actiuni si modul in care actiunile lui ii afecteaza pe ei si pe ceilalti.

Autoreglarea este capacitatea de a exprima ganduri, sentimente si comportamente in moduri adecvate social. Invatand sa-si calmeze trairile puternice si persistand in sarcini dificile sunt exemple de autoreglare.

Te intrebi, cum ai putea tu, ca parinte sa-ti sustii propriul copil in evolutia pe calea unei dezvoltari emotionale sanatoase si armonioase? Mai jos voi prezenta cateva sugestii care te pot ghida in acest proces.

  • Ati putea sa ii aratati empatie atunci cand face o greseala si sa-l asiguri ca este in regula ca, uneori, sa greseasca…in fond, si noi, ca adulti mai facem gafe si cautam solutii constructive sa le reglam. Asa si copiii nostrii au nevoie sa invete ca nu este sfarsitul lumii atunci cand gresesc, pe de alta parte, au nevoie sa cunoasca inainte de a lua decizii, ca exista consecinte logice pentru fiecare actiune in care aleg sa se implice.
  • Puteti stabili reguli rezonabile in casa, sa organizati periodic un consiliu de familie in care sa va implicati copiii, unde sa delegati sarcini fiecarui membru sau fiecare membru al familiei sa-si aduca intr-un mod aportul, sa contribuie in luarea deciziilor, sa vina cu idei despre organizarea activitatilor, a vacantelor. E important pentru copil sa fie tratat ca un individ capabil, cu puncte de vedere luate in considerare si sa simta ca are curaj sa se exprime.
  •  

  • Daca copilul este mic si nu poate inca sa-si identifice singur emotia, ajuta-ti-l sa o faca. De exemplu, puteti spune: „Arati trist. Cum pot sa te ajut sa te simti mai bine? ” Daca, pe de alta parte, simte furie si identificati asta prin comportamentul lui, il puteti ajuta sa identifice la randul lui, in acelasi timp sesizati-i copilului ca nu orice comportament este acceptabil si nu este in regula sa loveasca, sa rupa sau sa strice obiecte, si orice alte comportamente neadecvate.

  • Recunoasteti sentimentele dificile ale copilului si sugerati-i strategii de a raspunde. Ajutati-l sa stie ca este in regula sa simta sentimente puternice precum furie sau frustrare si ca sunteti acolo pentru a il ajuta sa le gestioneze intr-un mod pozitiv sau sa ceara ajutorul atunci cand nu o poate face singur.
  • Oferiti-i copilului posibilitatea de a face alegeri pe parcursul zilei. Creati oportunitati pentru copil de a alege activitati constructive, educative. Prin urmare, il ajutati sa se simta auzit, angajat si in control.
  • Copilul prescolar si scolar are nevoie de rutina, pentru o predictibilitate mai buna a situatiilor si are nevoie sa stie ce se asteapta de la el. Ar fi util sa ii faceti un orar, poate lectura in fiecare seara inainte de culcare, stabiliti impreuna cand este timpul pentru joaca, cand este timpul pentru lectii si alte activitati programate in timp util.
  • Alegeti sa implicati copilul in ateliere de dezvoltare socio-emotionala, unde el se va intalni cu alti semeni si vor invata impreuna, prin joaca cu sens, art-terapie, jocuri de rol, povesti terapeutice si alte astfel de instrumente, moduri de a coopera, de a fi util in societate, de a avea interes social si de a-si dori sa ofere.
  • Vorbiti-i copilului despre valori precum empatia, generozitatea, cooperarea si insuflati-i nu doar sa primeasca, ci si sa ofere.

Eu va doresc, la final de articol, sa luati cele mai intelepte decizii pentru copilul vostru si, astfel, veti creste copii inteligenti emotional, constienti de ei si de lumea din jur, care vor ajunge adulti increzatori, cu dorinta si puterea de a crea magie in obisnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *