fbpx

Buna, dragii mei. Raspund solicitarilor voastre primite in privat cu un articol despre diagnosticul diferentiat intre autism – intarziere de limbaj – opozitionism –  care, sper eu, sa vina in intampinarea nevoilor voastre.

Cum se face evaluarea psihologica a copiilor? De ce anume sa tinem cont? Voi compara, pe alocuri, verificarea starii psihice cu munca unui medic, care verifica sanatatea fizica a copilului. Uneori ne e greu sa intelegem psihicul, acesta fiind nepalpabil, in comparatie cu corpul – ceva palpabil

   1. Nu poti pune diagnostic nevazand copilul

Oricata experienta ai avea, doar din povestirile cuiva nu ai cum sa tragi o concluzie pertinenta si profesionala, fie ca vii la evaluare cu suspiciunea de autism, fie ca este o dificultate de comportament sau atasament.

autism evaluare psihologicaAsemanator: Pediatrul poate face diferenta intre raceala, enterocolita, alergii doar daca vede copilul, il examineaza si il testeaza. Stim si cazuri in care putem primi recomandare telefonica de la un doctor, dar nu intodeauna tratamentul „in orb” functioneaza.

La fel cu cu psihicul: copilul trebuie vazut. Si voi explica mai jos DE CE trebuie vazut.

2. Observatia clinica extrem de importanta in diagnostic

Evaluatorul observa modul in care interactioneaza copilul. Cum se joaca, cum vorbeste, cum se comporta intr-un mediu nou, cum relationeaza cu mama, cum raspunde strainilor (evaluatorul). Deasemenea, este relevant sa se observa si modul in care mama/tata se raporteaza la copil, cum i se vorbeste acestuia.

 De ce? Observatia clinica face clar diferenta intre un diagnostic si altul. 

  Exemplu: Am avut la evaluare o fetita care aparent, in primele 10 minute, te ducea cu gandul la elemente din spectrul autist (autism). Chiar cu aceasta prezumtie a venit la cabinet. Nu vorbea fluent, vorbea despre ea la persoana a III-a, avea anumite carente in privinta cunostintelor generale. Ceva, din intuitia mea, imi zicea ca nu are nimic din spectrul autist. Ceva din ce vedeam, din ce simteam, din cum se ancora in mediu, cum privea. Am observat ca nu avea contact vizual (semn specific in autism). Dar, privea pe sub gene sau cand nu o fixam eu cu privirea. Zambea sfios (lucru pe care un copil cu autism nu l-ar face) . Voi continua acest caz si in urmatoarele puncte.

 Vrei sa afli mai multe despre copilul tau? Planifica si tu o evaluare psihologica la Evolution Center.

3.  Interviul cu parintele/parintii (anamneza):

Evaluatorul pune intrebari despre: sarcina, nastere, conditii de mediu, starea emotionala a mamei in trecut si prezent, starea emotionala a cuplului sau a familiei, persoane ingrijitoare, alte comorbiditati, istoric medical, felul in care mama gestioneaza situatia dificila intampinata cu copilul, reactia copilului.

   Suspectezi diagnosticul de autism la copilul tau? Click pe link pentru detalii complete privind recuperarea: Recuperare autism – terapie ABA

Continuarea cazului din exemplu: Din discutii si interviu s-a descoperit faptul ca in familie au existat situatii conflictuale ce au generat aceste dificultati la copil. Dupa mai multe raspunsuri clarificatoare, s-a putut face diferenta intre diagnostice. Copila nu avea tulburare din spectru (ceea ce presupusesem din observatia clinica). Era vorba despre o tulburare de atasament. Copiii cu tulburare de atasament pot avea regres, pot avea incetinirea ritmului de dezvoltare.logopedie evolution center

 Ce stii despre evaluarea psihologica? O sedinta dureaza doua ore. Cu copilul se lucreaza sub forma de joaca, prin joc fiind setate targeturile evaluarii

4. Evaluarea pe un test clinic

De ce am pus pe ultimul loc evaluarea pe un test? Nu ca nu ar fi importanta!!!! Este extrem de importanta. Dar, uneori, un scor este doar un numar si atat!  Pe principiul ca nu testul greseste, dar omul care il aplica poate da gres! Nu stiu cum sa explic mai bine acest lucru, decat printr-un alt exemplu:

   Exemplu: Am avut copil evaluat (nu de mine) , obtinand scor  conform caruia a primit diagnostic de autism . TESTELE NU SE APLICA DOAR CA BIFA. Acel copil  avea tulburarea limbajului expresiv si tulburare opozitionista. Nu avea contact vizual, dar era din cauza faptului ca ignora si sfida evaluatorul. Nu raspundea cand il striga mama, deoarece o ignora. Nu voia sa arate cu degetul pentru ca nu dadea importanta sarcinii. La prima vedere, zicem ca ar fi semnele autismului. Dar, din nou am apelat la interviu si observatia clinica: mama era hiperprotectiva, sufoca copilul la propriu: „Vrei apa? Apa vrei, da, apa iti da mama! Vrei trenul? Stai, stai ca ti-l dau imediat!”

Practic, copilul nici nu apuca sa zica ce vrea sau sa arate intre doua obiecte, ca mama ii indeplinea imediat toate dorintele, ba chiar ii oferea mai mult decat solicita acesta.

   De asemenea, copilul nu prezenta stereotipii, fixatii, nu avea autostimulari, nu avea comportament rutinier, nu era deranjat de medii noi, explora mediul, nu era deranjat de zgomote si nci nu avea fixatii alimentare (criterii destul de evidente in diagnosticarea autismului).

Concluzia: desi pe test aparuse incadrare pe autism, un interviu amanuntit a scos la iveala ca el era un copil tipic, problema fiind relatia toxica a mamei exercitate asupra lui.

Copilul tau nu vorbeste corect sau fluent? Click pe link pentru detalii complete despre logopedie: Logopedie

 Modul de lucru in cadrul evaluarii psihologice:

  •  o evaluare  dureaza doua ore
  • copilul este testat sub forma de joaca
  • parintele raspunde la intrebarile evaluatorului
  • se completeaza un chestionar de abilitati: parintele raspunde cu Da/ sau Nu
  • daca parintele nu stie ce raspuns sa dea, se verifica daca copilul poate sau nu poate sa faca acest lucru.

Ai anumite intrebari in privinta dezvoltarii armonioase a copilului tau? Nu gasesti raspunsul la anumite comportamente ale lui?

 In urma evaluarii primesti raspunsuri si recomandari utile pentru depasirea dificultatilor sau pentru terapiile specifice de care are nevoie copilul tau.

   Este inclus raport de evaluare psihologica.

   Acesta este gata in aproximativ o saptamana de la data evaluarii si se ridica direct de la centru, in baza semnaturii deoarece este document oficial si are timbru psihologic cu cod unic aplicat in registru special de acte profesionale.

 

BONUS in valoare de 190 lei ! Bune practici in logopedie – exercitii si teme pentru acasa – curs in format DVD

Programeaza o evaluare psihologica completa.

  Contact: (004) 0771.73.88.00
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *