fbpx

Dependentul sufera de rana abandonului. Aceasta se formeaza in copilaria timpurie, atunci cand suntem mici si ne simtim parasiti. De aici si pana la a deveni dependenti de ceilalti de teama de a nu fi parasiti nu mai este decat un singur pas. 

Desi rana de abandon seamana cu rana de respingere si multi le confunda, in realitate a respinge pe cineva inseamna a face acele actiuni menite a indeparta o persoana. A abadona, spre deosebire de respingere, inseamna a parasi, a-l lasa singur. Teama este mare de aceasta data si astfel in sufletul celui parasit nu are ce sa se strecoare altceva decat indoiala de a ramane singur intreaga viata. Va face intotdeauna acele actiuni care vor avea drept scop “retinerea” alaturi a tuturor persoanelor dragi. Devin dependenti, trec din salvatori in victime, ii iubesc pe ceilalti cu orice pret si chiar accepta atitudini deloc favorabile. 

Cum se formeaza rana de abandon?

Nu este neaparat nevoie ca parasirea sa fie efectiva, ci pur si simplu este posibil ca copilul sa se simta parasit atunci cand mama are grija de un frate mai mic decat de el, atunci cand este lasat la bunici, atunci cand parintii lucreaza pana seara tarziu, dar si atunci cand mama este bolnava si nu poate sa aiba grija de el ori cand este dus la spital si lasat acolo. Ca atare, sunt multe situatiile in care rana de abandon sa se formeze si potrivit autoarei Lise Bourbeau, rana de abandon este pronuntata mai ales atunci cand se formeaza in relatia cu parintele de sex opus.

Corpul persoanei care sufera de abandon este lipsit de tonus, adesea fara vlaga. Are un corp alungit si subtire, iar acest lucru arata ca in spatele mastii sta ascunsa o rana cat se poate de adanca. Rana de abandon transforma o persoana dintr-una libera si autentica, dintr-un copil in formare intr-o persoana ce depinde intotdeauna de ceilalti. Sufera de hrana afectiva, cel mai important lucru pentru ei este ca toti ceilalti sa ii aprecieze, sa ii iubeasca, sa ii simta aproape. Nu are tonus muscular, are ochii mari, fiind mereu atenti la cei din jur. Vor sa ii vada ceilalti si mai ales sa se simta priviti, observati, vazuti. O persoana ce sufera de rana de abandon este cea mereu atenta la nevoile celor din jur, trece usor din salvator in statutul de victima, are nevoie continuu de confirmari din partea celor dragi. Este posibil ca unii oameni sa sufere atat de masca de abandon, cat si de cea de respingere, este posibil ca ei sa poarte caracteristicile fizice ale ambelor. Corp fara tonus, firav, incheieturi fragile – toate acestea se remarca pe corpul lor. Pe de o parte, fugarul nu vrea sa fie vazut, iar pe de alta parte dependentul are nevoie de atentie si vrea sa se simta remarcat de cei din jurul sau.

Din dependent, cu rol construit in statut de victima

Dintre toate celelalte rani, dependentul trece cel mai usor in rolul de victima. Crede ca doar asa ii va face pe ceilalti sa ramana si sa il insoteasca in propria sa calatorie de viata. Accepta sa fie ranit, ba chiar atrage situatii dificile de viata pentru a fi in centrul atentiei celorlalti. Din victima iese uneori drept salvator. Va reusi sa creeze contexte asa incat sa ii faca pe ceilalti dependenti de el insusi. 

Daca se va simti in pericol, ba chiar foarte aproape de a fi parasit, el va face primul pas. Mai exact, el va fi cel ce va parasi, pentru a nu mai trece inca o data prin rana de abandon, cea pe care a trait-o la intensitate maxima si care i-a dirijat inca de mic intreaga viata.

Depinde de sustinerea celorlati, are perioade de suisuri si de coborasuri. Atunci cand desfasoara activitati vrea ca toti ceilalti sa ii fie prin preajma. Nu ii place sa faca munca fizica, renunta usor si spune ca nu mai poate, tot cu scopul de a atrage atentia. 

Singuratatea este cea mai mare frica a dependentului. Crede ca nu va putea construi nimic, ba chiar nu va putea sa traiasca daca nu ii are alaturi pe cei din jur.

Se face ca nu vede problemele din cuplu, de la partener accepta aproape orice, ba chiar si jigniri, intrand in rol de victima adesea cu scopul de a-l mentine acolo pe cel cu care are o relatie. „Nu-i nimic”, “lasa”, “este un regula” – expresii pe care le foloseste adesea. Nu poate parasi usor un loc, o situatie, un context de viata. Are tendinta de a se intoarce inapoi, spre locul ce i-a adus siguranta. Plange usor, se agata fizic de o persoana, are senzatia ca nu mai poate trai in lipsa ei. Dependentul construieste activitati din care sa iasa mereu in centrul atentiei. Este un public speaker important, participa la evenimente, se va dedica profesiei pentru ca are scopul de a fi observat.

Nu are o dorinta sexuala exagerata, face orice demers sexual cu scopul de a-si “agata” partenerul. Uneori chiar nu isi doreste copii. Afectiuni renale, respiratorii, migrene, astmul, depresia, bolile grave – acestea sunt cateva dintre cele mai des intalnite afectiuni ale dependentului.

Daca ai observat la tine astfel de caracteristici, lasa-ma sa te ajut, sa descoperim impreuna de ce s-au format si mai ales cum ne putem elibera de ele pentru a ne fi bine.

Mai multe detalii, găsești aici: https://evolution-center.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *