fbpx

Draga Sofia, gata! Imi asum! Scriu despre mine! Despre mine, Diana! Femeia. Diana, la fel ca tine, la fel ca oricare dintre voi.

   Am invartit ideea asta de nenumarate ori si de atatea ori m-am retras. De frica! De frica de succes gandindu-ma ca nu merit sa fiu vazuta sau nu am vreo calitate sau vreun drept sa fac asta.

   De frica de esec, de critica, de respingere. Daca afla toata lumea ca sunt nashpa, ma voi abandona toti si voi ramane singura!

    Vi se intampla si voua asta? Sa aveti un proiect in care cuvantul tau ar putea conta? Sau exemplul tau personal ar lumina si alti oameni? Dar, preferi sa taci!

   „Daca lumea rade de mine?

Mana sus: cator dintre voi vi s-a spus in copilarie ca:Nu mai face asa ca te rade lumea, mama!”? Sau „Stai cuminte! Potoleste-te! Nu trebuie sa stie altii ce faci tu! Tacerea e de aur”

    Voi nu aveti frici? Eu am! Le maschez intr-o detasare emotionala puternica.

Pot sa mimez rapid orice emotie si pot avea un comportament complet disociat de emotia pe care o simt, de fapt.

   Adica, pot sa simt durere emotionala, pot sa am teama de pierdere, insa pot tine o discutie cu zambetul pe buze.

   Pot rade atunci cand imi vine sa plang, pot tine un speech emotionant, desi nu am treaba cu subiectul si mintea mea ar fi fost catre cum ii merge copilului meu la gradinita.

   Insa, blochez emotiile, fricile si le transform in calm, apoi supracompensez in diverse activitati. Pentru ca am nevoie de validare.

   De ce aleg sa scriu despre mine – pentru ca imi asum respingerea, critica, abandonul sau ura celorlalti. Aleg sa imi asum succesul bucuriei de a impartasi cu voi lucruri normale, de viata.

   Aleg sa scriu din nevoia mea de validare pe care o inglobez intr-o mainera mai functionala si adaptata social.

   Sunt psihoterapeut, am facut si in continuare sunt in proces de dezvoltare si psihoterapie pentru a mentine tipare mentale sanatoase si pentru a evolua constant.

   Totusi, deseori mi se pare ca sunt valoroasa prin ochii celorlalti.

   De curand am simtit gol interior si abadon chiar daca oamenii erau langa mine, insa incetasera doar pentru o perioada scurta, sa ma valideze.

   Am realizat ca am putut sa simt singuratea si pustietatea desi toti erau langa mine, accesibili si asa am constientizat ca inca nu am repere proprii suficient de fortificate de a ma valoriza.

 

   Citeste aici, si despre: Draga Sofia – Cand vrei inapoi jucaria preferata si visele pierdute in copilarie

   Ti se intampla si tie sa nu te pretuiesti? Sa astepti sa fii utila celor din jur sau sa te aprecieze pentru ce faci in cariera ta, la locul de munca, prin casa, in activitatile cu copilul sau pentru felul in care i-ai ajutat?

   Atunci, esti de-a mea!

  Am niste luni de cand imi spun afirmatii pozitive in oglinda si am aplicat aceasta tehnica de care pot vorbi intr-un alt articol, fara sa ma gandesc care e utilitatea ei.

   Ci am testat... putin incurcata de ideea „miraculoasa” a unor vorbe rostite in oglinda : „Diana, te iubesc! Diana te iubesc si te accept asa cum esti!” sau – mai personal „Eu merit ….x lucru (obiecte, rezultate, emotii, situatii, etc)”

  Cand am realizat ca golul interior s-a activat din lipsa validarii exterioare, mi-au venit in minte afirmatiile.

   Atunci, am realizat ca mi-am umplut acel gol prin propria mea putere interioara si am inteles ca era despre mine, nu despre cei din jurul meu care erau disponibili si cu intentii bune in raport cu mine, ca erau de suport.

   In final de articol, da! Am ales sa scriu pentru ca vreau sa descalcesc firul psihologiei si al psihoterapie si sa va arat atat punctele mele vulnerabile pe care inca le am in ciuda anilor de formare si dezvoltare – si pe care toti/ toate le avem.

   Vreau sa va arat si in ce momente a fost psihoterapia de suport, de unde am pornit si unde am ajuns pentru ca si tu poti evolua si deveni cea mai buna versiune a ta odata ce alegi sa pui focusul pe tine.

   Durere am simtit oricum. Si evolutia este dureroara, insa eliberarea si entuziasmul transformarii nu poate fi egalat.

P.S.: Am lansat cartea „Draga Sofia”. Daca nu ai apucat sa o comazi, acceseaza acest link: Comanda carte Draga Sofia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *