Fobia sociala – generalitati si definire                       

In acest articol prezint pe scurt un capitol din cartea “ Cum sӑ ne eliberӑm de frica de ceilalți; Tracul, timiditatea, inhibițiile, fobia socialӑ” (Editura Trei ). Cartea este abundentӑ ȋn exemple clare și precise ale pacienților ȋntȃlniți ȋn cadrul terapiilor și cu explicarea foarte amӑnunțitӑ  și  pe ȋnțeles a problemei acestora și rezolvarea lor.

           Fobia socialӑ este cea mai invalidantӑ dintre toate formele de anxietate socialӑ. O fobie este o teamӑ intensӑ, iraționalӑ, de necontrolat, cauzatӑ de anumite situații.Aceata tulburare reprezinta a treia patologie mentalӑ dupӑ depresie si alcoolism.

Deși, aparent inofensive, aceste frici-angoase par a nu deranja la fel de multe ori omul, de multe ori o persoanӑ poate trӑi cu ele mult timp, in unele cazuri chiar sӑ nu ajungӑ la terapie ( ajungȃnd sȃ managerieze singuri anxietatea socialӑ cu ajutorul celor apropiați sau datoritӑ unor evenimente sau intȃlniri precise), dar din pӑcate existӑ și persoane care doar cand nu mai pot trai cu aceste angoase ajung la terapie. Cu adevarat devine o dificultate majora atunci cand starea persoanei afecteazӑ munca, relațiile cu ceilalți, modul de viațӑ al acestuia.

 

         Componentele culturale, sex, nationalitate, epoca, mediul familial, mediul social –  pot ușura sau agrava fobia socialӑ resimțitӑ de individ.

“Omul se construieste prin intermediul relatilor cu ceilalti. …Importanta a ceea ce se numeste suportul social este binestabilitӑ ȋn prevenirea tuturor dificultӑților psihice(pag.192)

Un individ care deține o rețea de relații de bunӑ calitate este mai bine protejat decat cei care nu o au. Demersul terapiilor ,a tuturor terapiilor propun principiul de bun-simt, infruntarea temerilor, antrenarea prin comunicare si schimbarea punctului de vedere asupra vietii.

Fobia sociala - Evolution Center

          Citeste si Beneficiile psihoterapiei la orice varsta.  Afla mai multe prin click pe link. pentru articolul complet.

Aceasta tulburare a fost ȋncadratӑ abia ȋn 1980 ȋn manualul de nosology cel mai utilizat din lume, celebrul DSM.

Vӑ  voi prezenta ȋn continuare criteriile care stabilesc ȋncadrarea unei persoane ca avȃnd fobie socialӑ. (pag.201)

          Criteriile diagnostice  ale fobiei sociale (dupa DSM IV-Manualul Diagnostic si Statistic al Tulburӑrilor Mentale)

  • Teamӑ intensӑ  și persistentӑ de una sau mai multe situații sociale sau de performanțӑ  ȋn care subiectul este expus ȋn fața unor persoane pe care nu le cunoaște sau este supus observӑrii atente din partea altcuiva. Subiectul se teme cӑ se va purta( sau va arӑta semne de anxietate) ȋntr-un mod care ȋl va umili sau stingheri;

          Notӑ: la copii trebiue luatӑ ȋn calcul vȃrsta la care stabilesc relațiile sociale cu persoanele familiare, iar anxietatea trebuie sӑ aparӑ și cu alți copii nu doar ȋn relațiile cu adulții;

  • Confruntarea cu situația social temutӑ provoacӑ systematic anxietatea, care poate lua forma unui atac de panicӑ ce fie este legat de situație, fie este predispus de ea.

          Notӑ: la copil, anxietatea se poate exprima prin plȃnsete, furie, ȋnhibiții, retragere din situațiile sociale ȋn care se gӑsesc persoane nonfamiliare;

          Cum procedam cand avem atacuri de panica? Afla mai multe prin click pe link pentru articolul complet.

  • Subiectul recunoaște cӑ teama sa este excesivӑ și iraționalӑ

          Notӑ: la copil acest element poate fi absent

  • Situațiile sociale sau de performanțӑ de care subiectul se teme sunt evitate sau, dacӑ nu, sunt trӑite cu o anxietate puternicӑ sau ca neajutorare
  • Evitarea, anticipare anxioasӑ sau neajutorarea ȋn situațiile sociale sau de performanțӑ interferӑ cu funcționarea din viața de zi cu zi, cu funcționarea profesionalӑ (școlarӑ) sau cu activitӑțile și relațiile sociale. Existӑ o neajutorare legatӑ de conștiința de a avea aceastӑ fobie.
  • La subiecții de mai puțin de optsprezece ani, durata este de cel puțin șase luni.
  • Teama sau evitarea nu sunt date de efectele fiziologice ale unei substanțe( de exemplu, un drog, un medicament) sau ale unei boli somatice și nu corespund unei tulburӑri mentale(panicӑ ȋnsoțitӑ sau nu, de agorofobie, anxietate de separare, dismorfofobie, personalitate schizoid).
  • Dacӑ existӑ o boalӑ somaticӑ sau o altӑ tulburare mentalӑ teama nu este aceeasi. De exemplu , subiectul nu se teme de bȃlbȃialӑ( dacӑ suferӑ de bȃlbȃialӑ), de tremurat dacӑ suferӑ de Parkinson, de faptul de a arӑta un comportament alimentar anormal( dacӑ prezintӑ o anorexie mentalӑ sau bulimie).

 

Scurta sinteza a capitolului “Fobia sociala” din cartea “Cum sӑ ne eliberӑm de frica de ceilalți”-

Psihologie practicӑ- editura TREI-Cristophe Andre si Patrick Legeron

          Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

         Iar, la abonare – pagina principala a site-ului – primesti gratuit „Ghidul inspiratiei tale zilnice”prin introducerea adresei de email .

Ganduri bune si zi minunata plina de inspiratie va doresc tuturor celor care ati fost alaturi de mine pana la finalul articolului!

 

Delia Vicas

        Acest articol a fost redactat de Delia Vicas – voluntar  Evolution Center.

           Pentru noutati, ne gasiti pe pagina de Facebook – dati un LIKE pentru a fi la curent cu noutatile: Facebook Evolution Center.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *