fbpx

4 motive pentru care e important sa constientizam rolul emotiilor.

Furia si frica:
Emotii care resimtite in mod frecvent perturba functionarea intregului organism

          Stiai ca emotiile au efecte atat asupra sanatatii psihice cat si asupra celei fizice? Care este legatura dintre ganduri, emotii si corp?

          Inainte de a creiona modul in care emotiile negative ne afecteaza viata, mentionam ca emotiile  sunt reactii afective de intensitate medie si durata scurta ce pot produce reactii fiziologice. Ele au un caracter universal indiferent de cultura. Totodata, e relevant sa cunoastem  faptul ca emotiile, din punct de vedere evolutionist, au efect adaptativ, ne ajuta sa supravietuim in situatiile in care organismul simte pericol activandu-ne, pregatind organismul de “lupta”. Cand acestea devin insa dez-adaptative? Cand ele ne impiedica sa functionam normal?

          Raspuns: Atunci cand emotiile sunt nepotrivit de intense pentru o situatie anume, deci disproportionale cu situatia data, ori sunt traite in mod constant, activand secretia de cortizol in mod repetat, ele ne impedica sa functionam normal. De pilda, daca o persoana doreste sa se angajeze si e chemata in urma selectiei Cv-ului la un interviu, iar aceasta traieste teama, frica de esec si examinare la un nivel intens astfel in cat sa ii produca blocaj in a se exprima si chiar lesin, spunem ca emotiile negative au jucat un rol dez-adaptativ.

          Iata 4 motive pentru care e important sa constientizezi rolul emotiilor:

  1. Emotiile negative (furia, frica, tristetea, frustrarea, etc. ) prin declansarea secretiei de cortizol, in mod repetat au puterea de a ne perturba functionarea organelor si slabirea imunitatii producand: afectarea sistemului digestiv, endocrin, circulator, reproducator, nervos. →Pentru a fi informat de impactul lor asupra imbolnavirii fizice.
  2. Emotiile negative persistente ne afecteaza  si in ceea ce priveste modul in care ne percepem, ne raportam la noi insine dar si la mediu, reducand stima de sine, increderea in fortele proprii. Cu alte cuvinte, ne vulnerabilizeaza, ne predispune pentru aparitia diverselor tulburari mentale: depresie, anxietate, tulburari de comportament, etc. → Pentru a fi informat de impactul lor asupraimbolnavirii  mentale  → Capacitate redusa de adaptare la mediu → Capacitate redusa de functionare in plan social si profesional → Capacitate redusa de autoingrijire.
  3. Emotiile au mai multe functii printre care cele mai importante sunt : facilitator al interactiunii sociale, posibilitatea de a controla conduita celorlalti si de a promova comportamentul prosocial. Pentru a constientiza faptul ca ne ajuta in interactiunile cu celelalte persoane sa ne facem intelesi, sa ne exprimam nevoile, dorintele, starile si ne indeamna catre actiuni prosociale.

4.Emotiile au functie motivationala pentru comportament. → Pentru a constientiza faptul ca ne energizeza conduita.

          Studiile  de specialitate arata ca orice tulburare fizica sau organica de obicei implica in mod egal si la diferite niveluri, tulburari psihologice si invers (Oblitas & Becoña, 2000). Printre acesti factori psihologici Frica, tristetea si furia se gasesc ca si reactii emotionale negative si diferitele forme clinice ale acestora: anxietate, depresie si furie persistenta.

          Furia este o emotie ce poate fi vazuta ca negativa din cauza conditiilor care evoca emotia, deoarece este de obicei este evocata de evenimente aversive. Insa ea poate fi descrisa ca pozitiva atunci cand este inteleasa din punctul de vedere al consecintelor sale adaptative.

          Frica este definita ca un raspuns al organismului care este declansat de o situatie de amenintare sau pericol fizic sau psihic, al carui scop este de a oferi organismului energie pentru a o anula sau contracara cu ajutorul unui raspuns.

          Pentru a intelege mai profund rolul emotiilor in conceptual de boala atat la nivel mental cat si la nivel fiziologic (afectarea organeleor), este important sa cunosti faptul ca emotiile sunt resimtite de noi toti intr-un mod unic, personal conform temperamentului fiecaruia.

          Definim temperamentul ca  fundamentul de baza al persoanalitatii, determinat biologic si prezent inca de la inceputul vietii. El include: sensibilitatea emotionala,  nivelul de energie al persoanei, dispozitia afectiva, inhibitia comportamentala. Plecand de la aspectul biologic, genetic amintim faptul ca unii oameni se nasc cu un temperament caracterizat de o emotionalitate inalta. Adica, pentru ei emotiile negative sunt resimtite mai intens, dureaza mai mult si desigur recuperarea cu privire la ele este mai lenta. Ele sunt persoane cu un nivel al nevrotismului ridicat, care simt emotii precum: dezamagire, furie, frica, durere, frustrare mai des. In acest context, emotionalitatea ridicata pentru aceste persoane, reprezinta o vulnerabilitate, un punct sensibil ce ne face sa intelegem ca in cazul lor, semnele de boala apar mai repede.

          Concluzionam prin a aminti faptul ca psihoeducatia si constientizarea sunt cei mai de nadejde prieteni ai nostri. Sunt luminile ce pun focusul pe factorii de risc din vietile noastre ajutandu-ne sa facem ordine acolo unde e prea mult haos. Nu uita : intr-un fel va actiona, se va proteja o persoana care stie ca emotiile negative produc efecte dezastruoase pe mai multe paliere si o alta abordare va avea un om neinformat care poate nu va sti sa se fereasca de situatiile cu risc, nu va putea sa isi inteleaga emotiile, temerile si sa lupte in stabilirea unui echilibru.

Realizat de Camila Diana-Gabriela, absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Specializarea Psihologie, Universitatea Bucuresti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *