fbpx

Infertilitatea psihologica

        Infertilitatea este fara doar si poate o incercare prin care un viitor cuplu care isi doreste copii poate trece. Aceasta aduce frustrare, neliniste, temeri legate de ce se va intampla ( posibile separari in cuplu, certuri etc.), numeroase intrebari ( exemplu: De ce eu?).

       Infertilitatea aduce un val de griji, de neintelegeri in cuplu, de cele mai multe ori partenerii ajung sa aiba discutii dureroase sau sa nu mai discute despre ceea ce se intampla, astfel apare o ruptura, o distantare emotionala.

De asemenea, daca ne gandim la ceea ce simt partenerii de cuplu in raport cu infertilitatea unuia sau amandurora, se mai adauga si presiunile care vin din partea societatii, prin nelipsita intebare: “Dar voi cand faceti un copil?”

In acest fel, pot aparea disensiuni si mai mai mari in cuplu, iar pe acest fond pot aparea reale distantari, pe fondul temerii care inunda in cuplu. Astfel, putem sa vorbim despre aparitia unor distantari emotionale, partenerilor fiindu-le din ce in ce mai greu sa comunice deschis despre ceea ce simt si ce gandesc.

     Pentru amandoi este dureros, este greu de acceptat, este acel moment in care ei nu mai gasesc solutii, iar viata lor nu mai are sens. Acest univers pe care cei doi si-l imagineaza nu poate fi realizat, iar acest lucru este greu de digerat si de suportat, fiind resimtit ca o tragedie de catre cei doi.

Probabil femeia, care dorea sa devina viitoare mama, se acuza din ce mai tare, se blameaza, se invinovateste, poate chiar sa spuna “De ce mai sta el cu mine?” In acel moment, ea se simte incompleta, simte ca nu a putut da tot ca femeie, ca sotie, ca partenera, deoarece nu poate sa aiba un copil al ei. Femeia ,atunci ,simte ca a dat gres, pentru ea acest lucru este un esec greu de suportat.

      Barbatul care-si dorea un urmas, un copil, se simte si el incomplet, nu a putut sa ofere nici el tot, ca barbat, ca sot, ca partener, deoarece daca nu a putut sa procreeze inseamna ca nu este bun de nimic.

Aceste acuze, aceste sentimente negative care sunt impartasite de cei doi parteneri din cuplu, sunt reale cumpane, care pot duce in foarte multe cazuri la despartiri dureroase. Cei doi, vad unul in celalalt tot ceea ce nu au putut realiza, iar asta ii face sa fie de nesuportat unul pentru celalat.

     Durerea, lacrimile, tot efortul emotional, toata tensiunea care este intretinuta este nociva, cei doi nu se pot linisti, nu pot sa mai fie ca inainte, sunt spectatori in propria drama care parca pentru ei nu mai are sfarsit.

     O mare parte recurg la inseminare, dar exista si momente in care aceasta nu da roade, iar in acest caz nici unul dintre parteneri nu este sfatuit sa incerce si o consiliere psihologica. Nimeni nu ii indruma sa incerce si altceva, ca si cand pentru cei doi parteneri acesta este finalul dur si nimic  nu se poate face in aceasta situatie.

Exista momente in care, daca nu vorbim despre infertilitatea biologica, putem sa vorbim despre o asa numita infertilitate psihologica, care vine la pachet cu un blocaj emotional pe care unul sau amandoi partenerii il au, iar acest blocaj ii aduce in imposibilitatea de a putea concepe un copil.

Exista numerosi factori care contribuie la infertilitatea psihologica, de multe ori stresul, presiunea sociala, o dorinta prea mare in a avea un copil sau temeri legate despre cum va fi viata de parinte, factori care pot reduce considerabil sansele de a ramane insarcinata.

      Cu ce va poate ajuta o consiliere psihologica in cazul infertilitatii? Va poate ajuta sa intelegeti de ce ati ajuns in acest punct, de ce poate inca nu sunteti pregatiti emotional sa concepeti, va va ajuta sa prindeti increderea pe care ati pierdut-o si sa puteti sa fiti alaturi unul de celalalt ca parteneri de cuplu.

     De asemenea, va poate ajuta sa reduceti stresul si tensiunea, deoarece studiile ne arata ca in momentul conceperii daca partenerii sunt stresati, acest lucru poate duce la imposibilitatea de a concepe un copil.

    Orice se intampla, orice decizie luati, orice sentiment aveti in legatura cu infertilitatea, este important sa va lasati timp, sa va acceptati sentimentele, trairile si emotiile, iar consilierea va poate ajuta sa intelegeti mai bine ceea ce simtiti si sa puteti sa-l faceti si pe partener sa va inteleaga.

        Este important sa aveti rabdare cu voi, iar in consiliere vom putea da un sens experientei voastre, un sens pe care povestea aceasta il are pentru voi.

Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

Acest articol a fost redactat de Oana Bunescu – psiholog si consilier psihologic, psihoterapeut in curs de formare in psihoterapia experientiala, Evolution Center.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *