Pentru inceput, ar fi bine sa intelegem de ce este important sa existe o relatie terapeutica intre noi, in calitate de clienti, si psihoterapeut: odata ce se formeaza, ne vom permite si ne va fi usor sa ne deschidem si sa fim sinceri in raport cu emotiile si gandurile noastre, fapt ce ne asigura o serie de avantaje in cadrul acestui proces.

          In acest sens, apare intrebarea: cum poate fi intarita aceasta legatura? In primul rand, este important sa cunoastem faptul ca aceasta apare si se dezvolta in masura in care noi suntem deschisi pentru a o avea. In cazul in care ne impotrivim sau apar anumite indoieli specifice lipsei de incredere si specifice nesigurantei, probabilitatea ca evolutia unei relatii terapeutice sa se stabilizeze are sanse reduse.

          In al doilea rand, timpul are o mare relevanta in acest context: pentru a ne forma un confort cu intreaga situatie si mai presus de toate, cu persoana specializata pe care am ales-o sa ne fie aproape pe parcursul acestui proces, este nevoie de timp, de rabdare pentru a ne obisnui si pentru a ne asigura ca totul este in regula, astfel incat sa ne simtim comod cu intregul cadru.

          In al treilea rand, viziunea si modul de percepere pe care il avem noi asupra psihoterapeutului joaca un rol foarte important: in masura in care suntem constienti ca nu suntem judecati si ca rolul acestuia este de a ne sustine, de a ne oferi intelegere si rabdare cu scopul de a ne atinge obiectivele, cu siguranta se vor observa aceste aspecte in cadrul legaturii pe care o formam.

          Asadar, putem spune ca dezvoltarea si intarirea relatiei terapeutice dintre noi si psihoterapeutul joaca un rol foarte important in cadrul intregului proces, fapt pentru care este necesara deschiderea din partea noastra, este necesar timpul si mai presus de toate, o mare influenta asupra acestei legaturi o are viziunea pe care noi o avem deja formata.

 

Un articol redactat de Tudor Alexandra-Gabriela, studenta a Facultatii de Psihologie, Universitatea Titu Maiorescu, pe care o gasiti in cadrul retelei de socializare Facebook cu numele: Alexandra Gabriela. (Link facebook: https://www.facebook.com/alexandra.gabriela.3591267)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *