fbpx

   Imi propun sa detaliez aspectele unei scheme cognitive des intalnite, cea de deprivare emotionala.

   Apare la persoanele carora le-a lipsit ingrijirea, empatia sau protectia in copilarie. Sunt persoanele care au fost crescute de parinti reci si distanti afectiv.

   Acestia vor deveni revendificativi in relatie cu oamenii si partenerii lor si de cele mai multe ori vor cere mai mult. Niciodata nu li se par suficiente dovezi ca sunt iubiti, acceptati, apreciati, ingrijiti.

  Se poate sa ai senzatia ca totul se intampla dincolo de geam, ca o bariera ce nu poate fi sparta, intre tine si ceilalti.

   Cateva credinte aparute:

„Nu stiu de ce m-a adus pe lume”

„A contat doar sa arat bine si sa fiu o prezenta placuta in fata altora. Cand toti plecau, ma ignora complet.”

„Se comporta de parca nu as fi existat!”

   Schema deprivarii este intalnita la tipologiile narcisiste. Acestea se poarta de parca ar avea dreptul sa le fie satisfacute toate dorintele.

   Acestia nu spun nimic cu privire la emotiile lor, dar supracompenseaza prin activitati superficiale. Vor masca tristetea, singuratatea, durerea emotionala, respingerea, abandonul, pierderea, rusinea, vinovatia – cu mai multe activitati, cu mai multe iesiri sau petreceri, shopping, mancare, alcool sau alte hobby-uri duse in exces.

 Vrei sa afli mai multe despre abandon si rana narcisica? Click pe link pentru articol: https://evolution-center.ro/am-sa-ajung-atat-de-mare-incat-o-sa-ma-vezi-peste-tot-rana-narcisica-nevazuta/

  Capcane ale deprivarii emotionale in cadrul unei relatii:

 • Nu ii spui partenerului ce ai nevoie, apoi esti dezamagita ca nu va sunt indeplinite acele nevoi
 • Nu ii spui partenerului ce simti, apoi esti dezamagita ca nu te intelege
 • Nu iti dai voie sa fii vulnerabila astfel incat partenerul tau sa aiba ocazia sa va protejeze sau sa te indrume.
 • Te simti deprivata, dar nu spui nimic. Porti ranchiuna din acest motiv
 • Devii furioasa si ai pretentii din ce in ce mai mari
 • Iti acuzi partenerul ca nu ii pasa suficient de tine
 • Devii distanta si inabordabila

 

De asemenea, se poate sa inrautatesti schema prin autosabotarea relatiei deoarece pui lupa pe tot ce este in neregula, apoi te infurii ca lucrurile nu se intampla asa cum iti doresti.

 

Uite, cum arata traseul de la durere la evolutie. Click pe link pentru articol: https://evolution-center.ro/ce-am-invatat-de-la-elsa-sau-despre-durerea-din-spatele-evolutiei/

 

Ce poti face pentru a dezvolta empatie, autenticitate si a schimba aceasta capcana mentala?

 

 1. Afla ce s-a intamplat in trecutul tau: in raport cu care persoana din copilarie ai simtit respingere, raceala si lipsa iubirii? Psihoterapia si programele de dezvoltare personala pot sa ajute la identificarea tiparelor.
 2. Care este tiparul tau de partener din trecut pana in prezent? Ce pericole poti sa eviti in viitoarele relatii? Fa-ti o lista.
 3. Monitorizeaza si recunoaste cand apar nevoi de ingrijire, empatie si indrumare. Vorbeste si comunica asta partenerului tau. Sparge tacerea si zidul.
 4. Evita partenerii reci fata de care simti o atractie extrem de intensa (9, 10). De cele mai multe ori, acestia iti activeaza capcana deprivarii si rescrii scenarii din trecut. Alege parteneri fata de care simti o chimie moderata (7, 8)
 5. Exprima-ti nevoile si arata-te vulnerabila in fata unui partener generos emotional.
 6. Alege sa scazi gradul de critica in relatie cu partenerul. Vorbeste mai concret despre nevoile tale si cum te simti.

 

   Sursa bibliografica: „Cum sa-ti reinventezi viata”– Jeffrey E. Young – Editura Trei

 

  PS: Vrei si tu sa incepi un proces de dezvoltare personala, crestere si ascensiune alaturi de mine? Nu mai amana! Solicita oferta si fa-ti o proramare chiar acum!

Poate fi accesat online de oriunde in tara sau din afara tarii – sedinte individuale  zoom sau video whatsapp  sau fizic – la cabinetul din Bucuresti – Regus – mall Sun Plaza

Se recomanda parcurgerea unui program de psihoterapie/dezvoltare personala de aproximativ 3 luni (12 sedinte).

Ulterior, obiectivele terapeutice pot fi reanalizate, iar procesul de psihoterapie se poate incheia sau continua in functie de nevoile prezente ale clientului.

De asemenea, clientul poate incheia parcursul psihoterapiei oricand doreste, fie ca se intampla mai devreme de cele 3 luni sugerate, fie ca el continua si dupa aceasta perioada

  Contact si detalii:  0771.73.88.00 (preferabil mesaj whatsapp cu motivul solicitarii)/ office@ evolution-center.ro

   Garantia calitatii 200%: in termen de 15 zile iti poti cere banii inapoi din orice motiv, desi ai beneficiat de program

   Iti multumesc pentru ca ai ramas cu mine pana la finalul articolului, iti doresc ganduri bune, multa inspiratie si entuziasm.

 Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

Acest articol a fost redactat de Diana Bordeianu – psihoterapeut format in psihoterapie cognitiv-comportamentala, hipnoterapie si schema therapy – Evolution Center;

  Pe aceasta puteti sa o gasiti pe site: www.evolution-center.ro sau pe paginile acesteia de facebook: Diana Bordeianu  (https://www.facebook.com/Diana-Bordeianu-2125167107751002 )

 Evolution Center (https://www.facebook.com/evolutioncenterhsm/)

Nu uita! Solicita oferta acum! 0771.73.88.00 (mesaj whatsapp cu motivul solicitarii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *