fbpx

Raspuns la postarea publica de pe profilul de

Facebook Nechita Constanta despre

Evolution Center

 

  Buna ziua, dragi parinti! Pornesc acest video pentru a clarifica anumite aspecte in urma unor postari in online prin care sunt denigrata eu – ca psihoterapeut, numele cabinetului pe care il reprezint, echipa de terapeuti si munca mea – de catre o mamica care a avut copilul in programul nostru de terapie si careia i-am cerut o suspendare a contractului – punctez – SUSPENDARE – nu reziliere.

   Suspendare de 15 zile pana cand mamica aduce la indeplinire anumite recomandari ce au fost periodic solicitate, toate recomandarile venind in sprijinirea recuperarii copilului.

   Totusi – ideea de suspendare a fost refuzata si parintii au cerut rezilierea contractului din motive personale.

   Este vorba de postarea facuta pe pagina utilizatorului de Facebook  Nechita Constanta – postare pe care o voi atasa ca print screen in acest video.

   Nu imi place sa starnesc polemici, nu imi place sa fiu in centrul atentiei si nici nu imi place sa ma cert sau sa ma justific in fata cuiva. Insa, problema vad ca escaladeaza alte nivele. Postarea doamnei este sharuita in grupuri de interes pentru parintii copiilor cu autism si apar tot felul de comentarii in mare parte – prezentand situatii cu totul neadevarate sau deformate de realitate.

 Copilul doamnei beneficiaza in totalitate de confientialitatea cazului, la fel ca toti cei care ne trec pragul. Ce anume voi povesti sunt situatii ce tin strict de relatia client – prestator si raport managerial.

  De asemenea, vor urma si alte videoclipuri in care imi propun sa vorbesc despre situatia in Romania in recuperarea copilului cu autism, despre statistici la nivel national, despre cum lucram noi, la cabinet.

 Va mentionez ca sunt psiholog clinician si psihoterapeut de abordare cognitiv-comportamentala acreditat de Colegiul Psihologilor avand atestat de libera practica.

   Din comentariile de pe Facebook am vazut ca directia curge catre formarea mea ca BCBA sau faptul ca parintii au fost dezinformati sau ca le-au fost ascunse aceste aspecte.

   Nu sunt formata ca BCBA, ba char exista o lista publica in care orice parinte poate verifica asta, nu am afirmat ca sunt, nu am spus vreunui parinte aceasta informatie, nu am ascuns studiile sau experienta pe care eu le am in recuperarea copiilor.

   Acestia au fost informati in totalitate despre ce anume sprijina recuperarea copilului cu autism, cate ore de terapie au nevoie, care e formarea mea, toate fiind stipulate in contractul de prestari- servicii.

   Toti beneficiarii cabinetului meu de psihologie au o garantie de 30 zile in care le poate fi restituit pachetul de terapie platit daca ceva nu le place sau nu rezoneaza cu nevoile lor: nu le place terapeutul, nu le place de mine, e cafeaua rece sau e canapeaua tare. Fara a invoca vreo motivatie, acestia pot primi banii inapoi desi au beneficiat de terapie in acea luna.

   Orice parinte are dreptul la a doua parere, a doua evauare, sa vada mai multi specialisti.

   Lucrez de 8 ani, din 2012, cu copii cu autism – crezand la acel moment ca sunt terapeut ABA – pentru ca mi s-a spus ca aplic terapie ABA si ca asta sunt – terapeut ABA, invatand de la coordonatorii mei – unii erau BCBA, altii nu, unii au ajuns BCBA, altii au schimbat directia. Toate calificarile mele au fost aduse la cunostinta tuturor familiilor cu care lucrez, ba mai mult, toate atestatele sunt afisate in biroul meu in loc vizibil.

   Ce punctez este ca Romania face eforturi considerabile in acreditarea acestei profesii, stim cu totii contextul si imi arat deschis aprecierea catre toti colegii din asociatiile care au demarat aceasta lupta cu sistemul pentru un viitor mai bun al nostru si al copiilor nostri. Am apreciere si recunostinta fata de toti coordonatorii pe care i-am avut si toate experientele pe care le-am invatat in toate echipele in care eu am lucrat.

   Nu voi da nume in aceste videoclipuri deoarece nu vreau asocierea numelui meu cu nimeni. Eu vreau doar sa imi fac ordine in toata mocirla asta lasandu-va pe voi sa apreciati cum se vad lucrurile. Nu vreau sa gasesc vinovati, nu vreau sa acuz pe nimeni, ci vreau doar sa explic si sa clarific.

Revenind la postarea utilizatorului Nechita Constanta – nu voi face precizari punctuale referitoare pentru cazul dumneaei ce inseamna mama hiperprotectiva si ce inseamna ca nu aduce la indeplinire sarcinile oferite de mine deoarece copilul doamnei nu are nevoie de expunere publica si radiografierea diagnosticului.

 Insa, din teorie stim ca patternul hiperprotectiv infranseaza evolutia, copilul devine agitat in contexte noi deoarece pierde siguranta si pierde controlul. Pot sa fac referire la faptul ca diagnosticul copilului este esential, iar comorbiditatile cu diagnosticul principal vitale a fi luate in considerare cand vorbim de progres si evolutie.

   A recomanda mai multe ore de terapie si mai multe monitorizari inseamna sa realizezi ca 2 ore de terapie pe zi din viata unui copil inseamna 15 % din cat este el treaz pe parcursul acelei zile. Daca parintii nu reusesc sa aplice corect antecedent – comportament – consecinta, atunci planul de interventie nu are pe ce sa se sprijine.

   A recomanda monitorizari mai dese – inseamna a avea ocazia sa inveti parintele sa urmeze modelul ABC comportamental incat sa fie mai bun pentru copilul lui, fiind o solutie mai ieftina decat a suplimenta orele de terapie, acolo unde sunt limitari financiare.

  Utilizatorul Nechita Constanta povesteste ca terapeutii ciupesc copiii si ca nu s-a ales cu nimic inafara de pareri de rau. Aici, ma voi apleca cu atentie si voi povesti cu deschidere ca am trecut prin aceasta situatie din cauza unui terapeut care era  in perioada de proba la noi la cabinet.

  Insa, voi adauga print screen cu mesajul in care sunt informata de situatia nedorita si voi adauga si poza – ca fix in urmatoarea zi a fost solicitata incheierea colaborarii noastre cu acel terapeut, avand ca martori toti parintii beneficiari ai serviciilor cabinetului nostru.

   Am citit din comentariile voastre ca exista cazuri in cabinete la care se intampla sa fie agresati copiii.  Rolul meu de titular este sa reactionez si sa apar drepturile copiilor, sa iau decizii privitoare la echipa si sa gasesc solutii punctuale pentru problemele aparute, lucru care s-a rezolvat fara sa clipesc macar vreo secunda, fara sa pun la indoiala cuvantul mamicii.

Vreau sa sa intreb ceva!

   Cati titulari sau manageri de centre sau cabinete accepta informatia livrata de parinte – ca terapeutul a agresat copilul –  si aleg sa incheie colaborarea cu terapeutul pe care il are pentru 5 copii, nu doar pentru unu?

   De asemenea, utilizatorul Nechita Constanta avea libera posibilitate sa isi exprime orice drept legal ca urmare a acestui incident. Consider ca eu, titular al cabinetului de psihologie, mi-am dus la final responsabilitatea prin incheierea colaborarii cu acel terapeut.

   Decizia mamei privitoare la alte aspecte legale de aparare statea in liberul sau arbitru. De asemenea, raspunderea legala consider ca este in totaliate asupra celui care a savarsit fapta, adica a terapeutului direct implicat, cabinetul de psihologie fiind exonerat de raspundere atata vreme cat a actionat conform principiilor apararii drepului copilului la integritate.

   Spre final, vreau sa punctez ca in cabinetele de psihoterapie sau centrele de recuperare exista intodeauna povesti spuse pe salile de asteptare. Sunt medii in care parintii se intalnesc intre ei si vorbesc despre bucurii sau necazuri, schimba opinii sau leaga prietenii.

  Am asistat la povesti de iubire intre taticul x si mamica y care flirtau in receptia cabinetului la o cana de cafea, care se invitau suav la un suc de la M__a I___e sau se conduceau la metrou in timp ce copilul unuia din ei era inca in terapie.

   Am asistat la cazuri de divort intre parinti, amenintari  de luare a custodiei si lupte de putere unde copilul era la mijloc, iar parintii corespondau prin chemari in judecata si avocati. Am intalnit parinti nemultumiti ca a disparut canapeaua de pe sala de receptie sau ca luminile de pe holuri sunt pe senzori. Am avut mame care au considerat necesar sa pun draperie la geam, altele care au vrut pictura pe pereti sau postere cu literele alfabetului.

    In toti acesti ani de cand lucrez nu am cerut niciodata ajutor nimanui in probleme care ma privesc, poate doar ajutor sa strang bani pentru ore de terapie gratuite, evaluari gratuite, ateliere de socializare gratuite pentru a sprijini recuperarea copiilor.

  Nu poti fi pe placul tuturor. Am punctual cativa parinti care stiu ca au plecat nemultumiti din diverse motive. Insa, cativa parinti nu sunt reprezentativi raportat la 8 ani in care am lucart continuu cu copii ce prezinta intarzieri de limbaj, intarzieri in dezvoltare sau autism.

   Am facut cursuri pentru cadre didactice si am instruit gratuit peste 1000 cadre didactice din toata tara in doar 4 luni, iar acest proiect nu se va opri aici.

    Imi duc munca mai departe si seria acestor videoclipuri va continua .

   Astept parerile voastre atat in comentarii cat si in privat si va multumesc din suflet ca ati fost alaturi de mine pana la final!        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *