fbpx

Rigidul – ce este el sau mai ales cum este privit ca și personalitate? Care sunt punctele forte, dar cele slabe? Cum ajunge să își dea la o parte aceste mijloace de apărare pentru a fi, pentru a exista cu adevărat, pentru a fi el, cel real? Există răni ale copilăriei? Există măști ale adulților? Existăm noi cu adevărat dacă purtăm urme ale trecutului?

“Când un copil se naşte, el ştie, în adâncul lui, că motivul pentru care se încarnează este acela de a fi el însuşi, trecând printr-o serie de experienţe. De altfel, sufletul lui a ales dinainte familia şi mediul în care se va naşte, cu un scop foarte precis. Toţi avem aceeaşi misiune, venind pe lume: aceea de a trăi o serie de experienţe până când ajungem să le acceptăm şi să ne iubim pe noi înşine trecând prin ele.”, cam astfel începea Lise Bourbeau propria sa carte, prima mare lucrare de referință ce tratează măștile îndeaproape. Despre măști și despre suferințe, despre caracteristici și personalități, despre apărare și eliberare – despre asta vom încerca și noi să vorbim în cele ce urmează. 

Rigidul

Rigidul este un om ca noi toți ceilalți, dacă nu cunoști ce se ascunde în sufletul unui om, dar mai ales în sufletul unui copil “abandonat” în primii ani ai vieții nu știi nici cum arată așa cum ar fi liber. Rigidul suferă din nedreptate și de aceea dreptatea este lucrul pe care îl caută cel mai mult. A simțit că viața îi e nedreaptă la anii individualității, între 4-6 ani, în raport cu părintele de același sex. A simțit că nu poate să se exprime liber, nu se poate defini drept o persoană individuală și asta pentru că a simțit că părintele nu îl lasă. Și-a simțit părintele în concurență cu el însuși, a trăit în răceala pe care nu și-a putut-o exprima atunci, a simțit cum nu reprezintă mai nimic pentru cel drag și de aici până spre nedreptate a fost un simplu pas. Încă de pe atunci, a ales să se apere ca fiind rigid, a simțit că poate să se “arate” lumii că fiind un om drept, strict, care iubește regulile, a simțit că trebuie să se întoarcă în existența asta pentru a cauta dreptatea. 

Caracteristici – rigidul

Rigidul este o persoană care își încrucișează des mâinile, o să îl observi după cum discută cu toți ceilalți. Se spune că face asta pentru a putea bloca orice sentimente, nu își dorește să simtă, nu își dorește nici măcar să se aplece spre sentimentele sale. Rigidul are un corp ce se apropie de perfecțiune, drept, înalt, bine construit. Este o persoană care, indiferent de numărul de kilograme acumulat, tot va arata bine. Se distinge prin mișcări rigide, dar sunt persoane pline de viață. Uneori, nu se recunosc ca fiind așa și asta e tot din cauza rănii de nedreptate. 

Rigidul trece peste probleme, considerându-le încercări. Va spune des “nu este nicio problemă”, deși se va considera rănit. Întotdeauna se consideră apreciat pentru ce face și nu pentru ce este. 

Are tendința de a exagera, și de această dată nu are dreptate.

Din punct de vedere profesional, rigidul este perfecționist, acordă atenție mare detaliilor și consideră că trebuie să exceleze pentru a putea primi aprecierea și pentru ca la final să i se facă dreptate. Ori de câte ori este întrebat ce face, el va avea un singur răspuns: “foarte bine”. Încearcă să își ascundă emoțiile cât se poate de bine, râd atunci când sunt supărați, dar deși fac eforturi de a nu-și arată tristețea uneori ajung să se înroșească. Corpul pare să îi dea de gol. Nu își cunoaște limitele, este exigent cu el însuși și vrea să îi fie observate meritele. De aceea va munci din greu atât din punct de vedere profesional, cât și în relații. Nu îi place să primească cadouri pentru că trebuie să facă și el același lucru și nu iubește să rămână dator. Cu toate acestea, ceea ce îl definește este exigența față de el însuși, față de stările și sentimentele sale.

Toate aceste caracteristici ar putea fi de ajutor dacă sunt cunoscute și mai ales recunoscute. Ceea ce este bine de remarcat este că în spatele acestui gen de control se ascunde o frică ce trebuie cercetată îndeaproape, descoperită, se ascunde un suflet mult prea greu încercat în anii copilăriei timpurii, se ascunde un copil temător ce își dorește doar să se ascundă și asta pentru că îi e teamă că realitatea lumii de afară ar putea să îi fie la fel de nedreaptă. Se teme de răceală și indiferență, nu simte plăceri sexuale pentru că are tabuuri, prezintă probleme de vedere, torticolis, și ajunge des în burnout. 

Dacă vrei să afli care este masca pe care o porți, te aștept la o discuție în cabinet: https://evolution-center.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *