fbpx

Draga adolescent,

stiu ca nu iti este usor si ca te aflii intr-o contradictie totala, stiu ca te poti simti singur si neinteles uneori, insa acorda-ti o sansa si gandeste-te la psihoterapia te poate ajuta!

Draga parinte,

copilul tau nu are nevoie sa auda ca o sa treaca de la sine, unele dificultati care apar in viata nu pot fi ignorate, el are nevoie de sprijinul si de indrumarea ta pentru a nu se simti singur!

In zilele noastre, foarte multi adolescenti evita sa acorde o sansa psihoterapiei si se confrunta cu un conflict interior bazat pe ideea : a merge sau nu la psihoterapeut, iar acest articol are scopul de a ii ajuta pe acestia sa inteleaga importanta acestui parcurs pentru ei si pentru sanatatea lor mintala.

   Intai de toate, haideti sa stabilim care pot fi avantajele : adolescentul are parte de dezvoltare personala, invata sa isi accepte si sa isi gestioneze sentimentele, gandurile si emotiile, poate avea parte de cresterea increderii in sine si poate evolua intr-un mod foarte placut si frumos, insa toate aceste beneficii apar odata cu timpul – in raport cu interesul acordat si motivatia existenta.

De ce exista acest conflict interior si aceste retineri? Unul din motive ar putea fi faptul ca acestia nu sunt sustinuti de membrii familiei sau de persoanele apropiate. Pentru acestia este foarte important sa primeasca un sprijin necesar, sa stie ca nu sunt singuri in parcursul acestei etape. Astfel, faptul ca sunt intelesi si au parte de indrumare le poate oferi motivatia necesara – care este foarte importanta in cadrul psihoterapiei.

   Un alt motiv pentru care adolescentii se confrunta cu aceasta situatie este frica. Acestora le este teama de ceea ce urmeaza – fiindca pasesc in necunoscut. Este normal sa existe acest sentiment, insa acesta trebuie confruntat si ei trebuie sa inteleaga ca acest demers are rolul de a ii ajuta din multe puncte de vedere – atata timp cat sunt dispusi sa parcurga acest drum si atata timp cat ei sunt motivati in a face anumite schimbari.

   De altfel, faptul ca se bazeaza pe ideea ca toate aceste dificultati o sa dispara de la sine si ca este doar ceva de moment este un factor care duce la aparitia acestei situatii contradictorii in care nu stiu ce decizie sa ia. Insa este bine sa se cunoasca faptul ca aceste dificultati pot sa “dispara” pentru o perioada de timp din peisaj si  pot reveni oricand, aducand mai multe emotii negative odata cu trecerea timpului si odata cu desconsiderarea lor.

   Prin urmare, adolescentii se confrunta cu aceasta situatie din diferite motive, acestia au un mare conflict interior, iar pentru ca acesta sa nu mai existe este important ca acestia sa primeasca sprijinul necesar, sa aiba motivatia necesara, sa aiba rabdare si sa inteleaga ca ignorarea unei dificultati nu duce la rezolvarea sau remedierea acesteia.

Un articol redactat de Tudor Alexandra-Gabriela, studenta a Facultatii de Psihologie, Universitatea Titu Maiorescu, pe care o gasiti in cadrul retelei de socializare

Facebook cu numele: Alexandra Gabriela. (Link facebook: https://www.facebook.com/alexandra.gabriela.3591267)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *