fbpx

Sunt Diana Zanfir si nu sunt BCBA – o alta perspectiva

Buna. Sunt Diana Zanfir si NU sunt BCBA! Sunt Diana Zanfir si sunt psiholog clinician, psihoterapeut pe cognitiv-comportamentala si NU sunt BCBA!

Suna ca si cum as avea sau nu vreun vaccin facut! Ca si cum as avea vreo “boala virala” (aia ca-s psihoterapeut, dar nu BCBA)
Asa simt eu din toate postarile din online din ultima vreme.

     Iar, vocea mea este vocea multor terapeuti care au tacut, de frica! Sau de greu pentru ce va urma dupa aceasta afirmatie publica.

Sunt Diana Zanfir si am deschis un centru de terapie. Sunt Diana Zanfir si mi-am sustinut lucrarea de dizertatie in 2012 cu studii de caz despre copii cu autism si am promovat cu 10.

In 2012 parca, nu era RBT…. Sau poate, eram doar dezinformata.

   In 2012 alti terapeuti faceau ce faceam si eu. Invatam de la BCBA. Invatam de la “coordonatori” formati de BCBA din primele echipe din România. Ghilimele pt ca nu erau BCBA, acum sunt! (au scapat de “boala”, s-au vaccinat cu BCBA).

   In 2012 faceam voluntariat intr-un centru cu prestigiu, din Bucuresti. Au BCBA?  Sigur, DA! In 2012 am inceput sa iau copii in terapie sub coordonare BCBA si sub coordonarea terapeutelor ce au fost coordonate de BCBA!
Feedbackuri de foarte bine pe linie!

Si oamenii acestia BCBA daruiau informatie cu dragoste si pasiune.

In prezent, lucrurile scapa de sub control. Ne invinuim unii pe altii și ne numim “sarlatani”. Timp in care sunt 11.000 copii cu TSA declarati, probabil 13.000 in realitate – si pana in 50 BCBA….
Timp in care – eligibil BCBA as putea fi pt 2021 pt ca in 2019 au început deja cu oameni de alti 2 ani pe liste de asteptare. Nu, ca nu se vrea, dar cererea bate posibilitatile.

De ce BCBA intenational? Astept cu interes formarea in Ro, pt ca sunt roman si e dreptul meu sa am acces la formare in Ro. Nu e corect sa nu am dreptul la mine in tara sa fac scoala, DAR România, nepunand astfel de facilitati la indemana, sa fiu obligata sa fac scoala internationala.

Iar, a lucra 50 BCBA cu 13.000 de copii e o utopie. 

Voi continua in mai multe articole viitoare. Insa, voi detalia si cateva experiente mai mult sau mai putin fair play despre acest context

  1. Nu contest ca nu exista si nespecialisti, dar se generalizeaza mult prea mult.
  2. In RO a existat o presiune extraordinar de mare pe terapeutii din centre, oricare centre. Pentru ca centrele se extindeau, veneau copii mai multi cu autism si NU AVEAU COORDONATORI care sa acopere toata aceasta retea. Asa au ajuns terapeuti trecuti in aprox 2 ani – in rol de coordonatori.
  3. Contextul oamenilor de calitate si al fortei de munca este la pamant in TOATE domeniile din cauza climatului economic si al migrarii catre alte tari. REALIST!
  4. In afara Bucurestiului sunt sate care nu au apa curenta si au WC in curte, cu atat mai putin, centre si BCBA. Abia daca se gaseste spital.
  5. Tot in afara Bucurestiului, oamenii din sate fac kilometrii sa duca copilul la un centru si stau cate 2 ani pe lista de asteptare.
  6. Si nu de putine ori, lipsa unor rezultate la copil pot fi cauza lipsei financiare de a face 6-8 ore pe zi. Altele ar fi rezultatele si altfel planul de interventie. Si aici e vb doar de nr de ore, nu de BCBA. Si acei BCBA sunt limitati la pura stiinta – 47% din copii se recupereaza. Mie imi pare tragic procentajul . Pt ca diferenta majora o face indeosebi- potentialul copilului si comorbiditatile. 

Recrutati OAMENI, nu CV-uri.

Si cu asta inchei: vin oameni la vizionari in centru, imi arata hartii din alte centre. Sa fiu surprinsa ca planul de interventie era pe receptive si imitatii, copilul era verbal si numele pe plan al unui BCBA? Familie foarte speriata.

Intreb:
– “Si ce va zice doamna x la coordonari?
– Care doamna x?
-Pai, scrie ca-i coordonatorul copilului!
-Posibil!
-(eram socata) Nu stiati numele coordonatorului?
-Nu… Ce importanta are? Habar nu am cine e!
-Pai, cea care face coordonarea!
-Pai, ce-i aia coordonare?
– Sedinta lunara sau bilunara (etc)
-Nu am făcut niciodata asa ceva!
– Pai, si dna x de ce e trecuta pe plan?
– Ni s-a spus ca monitorizeaza copiii”

Sa ma ierte oricine considera gresit ce zic, insa as vrea feedback si de la cei ca mine.

Sunt Diana Zanfir si NU sunt BCBA!

Multumesc!

Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

Iar, la abonare – pagina principala a site-ului – primesti gratuit „Ghidul inspiratiei tale zilnice” prin introducerea adresei de email .

Ganduri bune si zi minunata plina de inspiratie va doresc toutor celor care ati fost alaturi de mine pana la finalul articolului!

   Acest articol a fost redactat de Diana Zanfir – presedinte Evolution Center; cu experienta de peste 12 ani ca psiholog si psihoterapeut, coordonator programe, terapeut ABA, shadow, educatoare, consilier scolar si director educativ.

   Pe aceasta o gasiti pe pagina ei de facebook – dati un LIKE pentru a fi la curent cu noutatile:

Psihoterapeut Diana Zanfir

si Evolution Center

Contact:
     Adresa:     Calea Vacaresti, nr. 203, bl. 86, etaj 1, ap. 01, interfon 01, sector 4, Bucuresti
Contact:    (004) 0771.73.88.00
Email:       office@evolution-center.ro
Site:          evolution-center.ro // evolution-center.com
Facebook: bit.ly/FacebookEvolutionCenter
Instagram: bit.ly/InstagramEvolutionCenter
Patreon:    bit.ly/PatreonEvolutionCenter
Youtube:    bit.ly/YoutubeEvolutionCenter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *