Teoria mintii la copilul cu autism

 

          Ipoteza Teoria mintii a fost fundamentata de catre Uta Frith in cartea sa, Autism. Explaining the enigma (Autismul. Elucidarea enigmei), in care aceasta copiaza o pictura de Georges de la Tour. Prin perceperea starilor exterioare, incercam sa deslusim stari interioare. Cunoastem faptul ca putem citi actiunile si fetele si ne putem formula ipoteze despre ceea ce oamenii simt, gandesc, planuiesc. Cu alte cuvinte, suntem in posesia unei “teorii a mintii.”

          Copiii si unii adulti cu autism nu pot citi cu usurinta emotiile, intentiile si gandurile altora; sunt, pana la un punct, mind blind, orbi din punct de vedere social, avand o teorie a mintii deficitara sau inexistenta. Astfel, Frith ii numeste “behavioristi puri”: o actiune este o actiune, semnificatia dincolo de aceasta scapandu-le adesea.

          Faptul ca ei par a tine prea putin cont de noi nu este o chestiune de egoism afectiv, ci o problema a rigiditatii lor cognitive; astfel, ei sunt chiar opusul persoanelor cu psihoze, care vad in spatele tuturor luicrurilor idei si intentii ale celorlalti (paranoia).  

          Vrei sa afli mai multe despre evaluarea psihologica? Citeste mai mult dand click aici.

teoria mintii evolution center

          O teorie a mintii este imposibila fara capacitatea de a forma “reprezentari secundare”, iar aceasta capacitate nu apare decat in al doilea an de viata. In timp ce aceasta se manifesta printr-o teorie a mintii, psihologii indica faptul ca este, de asemenea, responsabila pentru aparitia jocului de manipulare. Lipsa capacitatii de a forma reprezentari de ordinea a doua conduc nu numai la absenta unei teorii a mintii, cu aspecte ale ineptitudinii sociale, dar si la o lipsa de manipulare.

          Happé a creat testul avansat al teoriei mintii, intitulat Strange Stories (SS), in care le sunt prezentate copiilor autisti povestiri despre situatiile din viata de zi cu zi, situatii care implica oameni ce spun lucruri in mod neintentionat. Alte studii au replicat utilizarea acestui test si au constatat ca, conform grupului de control, persoanele cu autism nu raspund in mod adecvat povestilor, chiar si atunci cand prezinta rezultate pozitive in alte teste asupra teoriei mintii.

          Daniel Tammet, autorul cartii M-am nascut intr-o zi albastra. In mintea extraordinara a unui geniu autist (2006):  “Autismul ma impiedica uneori sa inteleg cum gandesc si cum simt alti oameni, in anumite situatii. Din acest motiv, valorile mele morale se bazeaza mai mult pe idei care sunt logice, au sens pentru mine si la care am reflectat profund, si nu pe abilitatea de a ma pune in pielea celorlalti. Stiu sa tratez fiecare persoana pe care o intalnesc cu bunatate si respect, din cauza ca eu cred ca fiecare persoana e unica si create dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.„  

          Ce inseamna recuperarea tulburarii de spectru autist? Afla aici, despre aceasta.

          In lucrarea, Autismul – teorie si interventie educationala, Theo Peeters a publicat declaratia mai multor adulti cu autism, dintre care Therese Joliffe, care afirma:  “Pentru cineva cu autism, realitatea este o masa compacta si confuza de evenimente, oameni, locuri, zgomote si imagini care se intrepatrund. Pare ca nu exista granite clare, ordine sau semnificatii. Cea mai mare parte a vietii mele a constat in incercarea mea de a descoperi regularitatea in toate acestea…Viata sociala este dificila, pentru ca nu pare a urma o cale fixa. Atunci cand cred ca incep sa inteleg o anumita idee, iar circumstantele se modifica usor, acea idee pare dintrodata a nu mai urma acelasi drum…

 

Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

          Iar, la abonare – pagina principala a site-ului – primesti gratuit „Ghidul inspiratiei tale zilnice”prin introducerea adresei de email .

          Ganduri bune si zi minunata plina de inspiratie va doresc toutor celor care ati fost alaturi de mine pana la finalul articolului!

          Acest articol a fost redactat de voluntarii editori de la Evolution Center.

          Dati un LIKE pentru a fi la curent cu noutatile: Evolution Center.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *