De curand  postasem pe facebook informatia de mai jos. Dupa multe comentarii, intrebari si reactii din partea cititorilor, m-am gandit sa detaliez putin acest subiect: Ce inseamna si cum se face recuperarea copilului cu autism?

Stiati ca:
In recuperarea copiilor cu autism se recomanda 8 ore de terapie pe zi?
Terapia este un mod de viata, nu doar un tratament.
Cele 8 ore pe zi se structureaza astfel:
– 2-4 ore terapie  (cu pauze intre ele, preferabil o sedinta dimineata si cealalta spre pranz)
– 2-4 ore generalizare in medii diferite: gradinita/scoala, tramvai, metrou, ateliere socializare, picturta, pian, etc…
– alte terapii alternative si adjuvante: kinetoterapie, inot, gimnastica, logopedie, etc..

Asta nu inseamna ca acest copil va face terapie de dimineata pana seara.

El va lucra structurat 1-2 sedinte terapie  pe zi (maxim 4 ore de terapie).

In practica, este destul de greu de aplicat acest concept. Tinem cont ca un copil mic are nevoie de somnul de dupa amiaza, are nevoie de pauze de masa sau mici momente de relaxare.

Totusi, uneori se pierde in vedere ca nu totul inseamna terapia . Si ca nu a incarca cu muuuuulte ore de terapie  este solutia.

Generalizarea  joaca un rol esential in sedimentarea cunostintelor.  Prin generalizare se face transferul dintre teorie (ce invata in cabinet) si practica (ce intalneste in mediu).

Copilul are nevoie sa fie scos din contextul de cabinet si sa fie stimulat cu o varietate de stimuli.

 Exemplul magazinelor: deseori, copiii cu TSA sunt nelinistiti cand ajung la magazin. Sunt deranjati de luminile puternice sau de sunete/ zgomot. In acest caz, copilul are nevoie sa fie insotit acolo si sa fie ajutat de terapeut sa se expuna si sa se acomodeze treptat.

Exemplul mijloacelor de transport: Am avut copii cu TSA care aveau fixatii pe un anumit loc in STB. Sau se urcau doar daca barele erau portocalii. Si in acest caz, corectia comportamentala este necesara aici – acum in autobuz impreuna cu un terapeut. Nicdecum nu se poate rezolva in cabinet!

Ma voi opri doar la aceste doua exemple, desi sunt multe situatii care imi vin in minte.

Terapia unui copil cu autism e nesesar sa se faca cat mai natural, cat mai aproape de realitatea vietii noastre.

Vrei sa poti strange resurse financiare pentru recuperarea copilului tau? Asociatia noastra pune la dispozitie familiilor posibilitatea de a colecta formulare 230 (2% din impozitul pe venit) sau de a solicita sponsorizare de la firme ce ne pot fi partenere. Afla cum poti face acest lucru contactandu-ne.

Nicidecum nu am negat importanta terapiilor alternative si cele adjuvante. Depinde de la familie de la familie  – in primul rand de posibilitatile financiare ale acesteia. E minunat daca reusim sa ducem coplilul la inot, sa faca kinetoterapie sau logopedie. Am citit despre familii care fac detoxifiere sau homeopatie. Si pot spune doar – DA, continuati. Putem continua cu toate odata. Putem face pe rand. Sau… putem face doar atat cat PUTEM….

Intodeauna va voi incuraja sa vedeti ca sunteti minunati si ca va implicati 100%. Ca sunteti 100% alaturi de copil, ca gestionati timp, faceti orare, faceti agende, faceti drumuri.

Sunt alaturi de voi sa va incurajez si sa va aduc aminte cat de mult faceti pentru puii vostri!

  Contact: (004) 0771.73.88.00
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *