fbpx

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă pentru un adult traumele copilăriei, ce reprezintă ele și care sunt efectele asupra personalității și comportamentelor noastre? Ce fel de măști purtăm, cum reacționăm la anumite situații date, cum facem față anxietății și depresiei, cum putem să confruntăm atacurile de panică?

Vincent Felitti realiza în anul 1990, împreună cu Robert Anda un studiu despre traumele copilăriei și rezultatele au impresionat întreaga lume. Potrivit studiului, s-a încercat să se observe care sunt efectele pe termen lung asupra adultului atunci când în copilărie acesta a fost neglijat.

Cum putem defini o traumă în copilărie?

Tot ceea ce face un om, o experiență neplăcută în dezvoltarea normală a unui copil, pornind de la abuz fizic, psihic sau emoțional și până la neglijare emoțională sau fizică, toate acestea aduc copilul într-o zonă de creștere disfuncțională, cu alte cuvinte într-o zonă de traumă. Fie că este vorba despre violență domestică întâlnită în familie, fie despre medii de dependență ori de lipsa părintelui din viața copilului, toate acestea determină un impact major asupra copilului, disfuncționalități și traume pe care le poate gestiona destul de greu, chiar și în viața de adult. Se va întoarce constant în copilărie, își va retrăi clipă de clipă viața de atunci, își va aduce „confortul” cu care a fost obișnuit în timpul acestor disfuncționalități, iar mai apoi în viața de adult va fi departe de tot ceea ce ar fi putut deveni dacă nu ar fi fost neglijat.

Chiar dacă este greu de crezut, traumele sunt des întâlnite în copilărie. Astfel că, potrivit studiului celor doi, 28 din 100 de copii au fost abuzați fizic, 26 din 100 de copii au trăit într-un mediu de dependență de o anumită substanță, 23 din 100 de copii se confruntă cu lipsa unui părinte din viața lor, 20 din 100 de copii s-au confruntat cu abuzul sexual, 19 din 100 de copii trăiesc într-un mediu în care există boli mentale, 14 din 100 de copii au fost neglijați din punct de vedere emoțional, 12 din 100 de copii trăiesc în violență, 10 din 100 de copii sunt victimele unui abuz emoțional, 9 din 100 de copii sunt neglijați fizic, iar 4 din 100 de copii au un părinte încarcerat.

Potrivit studiului, aproximativ un sfert dintre noi, adulții de astăzi, am fost victimele unui astfel de abuz sau unei experiențe traumatizante. Autorii au evidențiat faptul că nu ne raportăm întotdeauna doar la o singură traumă precum cea evidențiată mai sus, ci este posibil să existe un cumul de traume în viața noastră de copii. Doar 36% din cei chestionați a avut 0 traume, iar 12% din ei au avut 4 sau mai multe experiențe de acest tip.

Ce se întâmplă atunci când copilul trece printr-o traumă?

Traumele copilăriei au un impact în dezvoltarea celor mici. Cei ce trăiesc în medii disfuncționale prezintă și o stare de sănătate proastă,  fizică și psihică. Desigur, copiii care parcurg astfel de experiențe traumatizante vor avea probleme în rezultatele școlare, nu se vor putea concentra la fel de bine, vor învăța mai greu, vor prezenta anumite probleme emoționale, vor plânge mai ușor sau din contră vor încerca să pară din ce în ce mai puternici. Orice traumă prin care trece un copil înseamnă mult stres în viața sa. Dacă un copil este victima unui abuz sau este neglijat de către părinți, creierul său ar putea suferi anumite atrofieri în anumite zone, astfel că pot exista schimbări de structură ale creierului. Copiii ce trec prin astfel de traume în timpul copilăriei vor face față mai greu stărilor anxioase, vor prezenta atacuri de panică, vor avea o hiperactivitate a amigdalei, ceea ce înseamnă stări de frică și anxietate mai mari în timpul vieții. Din punct de vedere fizic, copilul ar putea dezvolta anumite boli – de la cele cardiace, boli pulmonare, autoimune, ba chiar și probleme dentare și bineînțeles, depresie.

Ca atare, experiențele infantile ajung să ne producă atât perturbări fiziologice, cât și impact major asupra modului nostru de formare. De aceea, dacă ești părinte, nu îți neglija copilul, fii alături de el, evită orice situație cu violență, scapă de dependențe și mai ales, ascultă-l.

Dacă ai nevoie de ajutor, te invit să mă contactezi aici: https://evolution-center.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *