fbpx

     Pentru inceput, cred ca ar fi bine sa ne acomodam putin cu termenul de tulburare psihica: acesta reprezinta modul in care atat organismul nostru, cat si mintea reactioneaza asupra unui eveniment mai putin placut in urma caruia am obtinut o serie de emotii coplesitoare.

     Poate va intrebati: exista o rezolvare pentru aceste tulburari? Da, exista. Psihoterapia este un demers accesibil pentru depasirea acestor dificultati, iar in raport cu situatia care este data, putem apela si la medicamentatia din psihiatrie, dat fiind faptul ca integrarea impreunata a acestor doua metode ne poate aduce o serie de beneficii.

     Cu toate acestea, cum ne dam seama ca este posibil sa avem nevoie de un astfel de ajutor din partea specialistilor? In prima faza, ar fi bine sa ne acordam putina atentie pentru a observa ultimele situatii prin care am trecut, in raport cu urmatoarele aspecte:

  •     * daca avem anumite dificultati in privinta somnului (hipersomnie sau insomnie);
  •     * in privinta apetitului (apetit crescut sau scazut);
  •     * in privinta concentrarii;
  •     * in privinta satisfactiei pe care o avem sau in urma nivelului de placere pe care il obtinem in cadrul activitatilor pe care le facem;
  •     * daca nivelul increderii in sine este unul scazut;
  •     * aparitia frecventa a gandurilor negative;
  •     * daca predomina irascibilitatea sau vinovatia excesiva in cadrul comportamentului nostru fara un motiv bine intemeiat;
  •     * aparitia atacurilor de panica;
  •     * diferite nemultumiri privind imaginea corporala care se poate resimti in cadrul imaginii si stimei de sine;
  •     * aparitia diferitelor emotii in urma unor evenimente cu un impact puternic asupra noastra.

     Pe de alta parte, ar fi bine sa ne raportam si asupra emotiilor noastre: ar fi foarte relevant sa ne validam sentimentele, indiferent de forma sub care vin acestea – respingerea lor nu este o solutie tocmai sanatoasa, dat fiind faptul ca acestea merg in subconstient, loc din care pot sa reapara oricand: lucrurile pe care le evitam se transforma in obstacolele pe care le intampinam mai tarziu.

     Asadar, dragilor, avem ocazia de a ne oferi ajutor, rabdare, intelegere, si mai presus de toate: vindecare. Dar inainte de toate, atentia asupra noastra ne-ar spune multe despre eventualele necesitati pe care le avem si pe care, cu siguranta, le putem gasi intr-un proces de psihoterapie, insa doar cu voia noastra.

Un articol redactat de Tudor Alexandra-Gabriela, studenta a Facultatii de Psihologie, Universitatea Titu Maiorescu, pe care o gasiti in cadrul retelei de socializare Facebook cu numele: Alexandra Gabriela. (Link facebook: https://www.facebook.com/alexandra.gabriela.3591267)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *