fbpx

Validarea emotionala dincolo de tehnicile terapeutice in recuperarea copiilor cu CES

 

In Austria, terapia ABA nu este tolerata pentru ca depriveaza copilul. Vorbeam pe un grup de Facebook destinat persoanelor cu autism, de acolo. Un tip recuperat de autism mi-a scris: ” Voi ce vreti? Sa faceti vulturul sa inoate?” si m-a urmarit aceasta replica.

In afara Romaniei persoanele cu CES au posibilitati multiple

nu doar de integrare, ci de incluziune sociala.


        La noi apare presiunea si copilul TREBUIE sa se recupereze 1 la 1 fata de cel tipic altfel nu e acceptat, altfel se vede autismul si va fi stigmatizat, va fi exclus.
Chiar si la cei destul de bine recuperati tot nu e destul! Nu a fost suficient si inca trebuie sa fie perfect!

        Altfel, se vede autismul si profesori sunt deranjati, iar mame sangereaza pe interior la gandul ca nu e destul invinovatindu-se pentru ce au facut resit sau ce nu au facut, nu au stiut, au pierdut, au amanat!
In tot acest timp, in alte tari , oamenii accepta diversitatea si inteleg ca exista alternative educationale la fiecare pas, inclusiv alternative profesionale.

        Am fost invatati ca in Romania reusesc doar cei mai buni, iar viata e o lupta continua si goana dupa locul 1. A accepta ca ai un copil cu CES, e ca si cum ai accepta ca ai pierdut locul 1 din start.
        De aici , presiunea pe copil, program incarcat, tehnici perfecte, jucarii perfecte, diete perfecte. Unii dintre ei au potential si se recupereaza. Altii… nu!

        Antecedent- comportament – consecinta. Pentru cat mai multe comportamente adecvate social. Unde este despre emotie si validare emotionala? Daca reglam asta in consecinta, uneori, lasand mai usor acuratețea tehnicii, atunci am reusit sa vedem copilul din spatele diagnosticului.

        Citisem in cartea lui Robert Schramm – „Motivatie si recompensa” –  sa implementam consecinte naturale “Si daca baiatul nu ar fi vrut sa se imbrace, nu ar fi primit sandwich-ul la micul dejun. In schimb, daca i-ar fi fost atat de foame, ar fi respectat instructia data de mama” , apoi autorul continua si spune ca băiatul a respectact instructia si a mancat, apoi, sandwich-ul, dar ei erau pregatiti sa nu i-l ofere daca se impotrivea.
        Am lasat cartea jos si analizam perfectiunea tehnicii ABC… si imi imaginam un alt copil autist care manifesta comportament de contracontrol si ar fi plecat nemancat la scoala.       Putin afectat de autism, putin adhd, putin nemancat si ore de matematica si romana la care trebuie sa se comporte perfect sau macar ca media clasei.
        In formarile mele de psihoterapeut cognitiv-comportamental am invatat sa nu scot pe gura ever and never vreo consecinta ce tine de securitatea, nevoia fiziologica a copilului, cum ar fi (te dau afara din casa, nu mai mananci nimic) pentru ca acestea-s catalogate ca abuzuri, sunt nevoi primare si in lipsa lor deprivam individul.

        O consecinta formulata trebuie pusa in aplicare, dar de ce sa deprivam individul de cele primare? Pt ca atunci, el cedeaza si face ca noi, ar zice unii.

        Abuzul sau manipularea nu are scuza. Nu exista scopuri atat de martete care sa le scuze.

        Si imi tot trece prin minte :”Voi vreti sa invatati vulturul sa inoate?”

 

Pentru orice gand, sunt alaturi de tine. Solicita o programare din timp!

        Daca ti-a placut acest articol, da-i un share ca sa il impartasesti si cu prietenii tai.

Iar, la abonare – pagina principala a site-ului – primesti gratuit „Ghidul inspiratiei tale zilnice”prin introducerea adresei de email .

Ganduri bune si zi minunata plina de inspiratie va doresc tuturor celor care ati fost alaturi de mine pana la finalul articolului!

 

Psihoterapeut Diana Zanfir        Acest articol a fost redactat de Diana Zanfir – presedinte Evolution Center; cu experienta de peste 12 ani ca psiholog si psihoterapeut, coordonator programe, terapeut ABA, shadow, educatoare, consilier scolar si director educativ.

Pe aceasta o gasiti pe pagina ei de Facebook – dati un LIKE pentru a fi la curent cu noutatile:

Psihoterapeut Diana Zanfir

si

Evolution Center

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *