fbpx
  Mda! Oamenii nostri din Romania nu stiu sa complimenteze. Dar, sunt experti in a gasi nod in papura si se straduie mult sa iti dovedeasca cate informatii corecte detin ei si cat esti tu de prost.
 
   Asta am simtit eu in ultima vreme. Postez secvente cu copiii din terapie, nimeni nu scrie un „BRAVO!” sau „Ce frumos!„. primesc „Love/Like” , dar niciun cuvant scris.
 
   In schimb, primesc afirmatii de genul:” Nu cred ca e real acest copil! Vreau sa il vad eu cu ochii mei!” Paaaai, nu! Nu o sa il vezi cu ochii tai cu tonul acesta! Pentru ca familia acestui copil are dreptul la intimitate. Si daca nu crezi ca informatia este reala, este fix problema ta, nu a mea! Inseamna ca asta are legatura cu tine si frustrarile tale, nu cu mine!
 
 
   Incercam sa scriem despre constientizarea autismului: ramanem blocati in termeni ca: „Nu invata mecanic! Ei fac scripting/ reproduc mot-a-mot” – din nou, frustrare ca in loc sa scriu 300 de cuvinte inteligente, am folosit un limbaj simplu in 50 de cuvinte, pe intelesul tuturor. Ma intreb cati parinti inteleg de scripting si cati citesc 3 pagini pe marginea unei teorii despre invatarea copilului cu autism. Nu scriu si nu voi scrie in scop stiintific. Scriu ca pentru omul de rand. Si da, am vazut copii care invata repede, nu au nevoie de generalizari multiple si introduc totul mult mai natural. Dar… sunt si copii care … da, doar reproduc – si pt mine, daca doar reproduc, dar nu constientizeaza ce zic… in termeni simpli – inseamna ca invata mecanic. De fapt? Care e definitia invatarii mecanice? Care e diferenta dintre „mot-a-mot” si „mecanic”? Cati dintre cei care nu aveti sau nu lucrati cu copii cu autism stiti ce inseamna „generalizare” si „transferul cunostintelor” si „medii diferite de lucru” si „spontan”.
 
   Soc si panica! Am scris ca sunt necesare aprox 8 ore de terapie pe zi pt recuperarea unui copil cu autism! Cum mi-am permis asa ceva? Desi, aceeasi informatie o gasiti pe n-spe site-uri de specific, ambalata altfel: „Copiii cu autism au nevoie de 20-40 ore saptamanal – pentru mai multi ani, in vederea recuperarii.” Cum e matematica la voi?
 
   Frustrare maxima! De ce nu invata copiii direct generalizat? Daca se lucreaza generalizat, atunci s-ar scurta perioada interventiei – interventie care pe aceleasi site-uri scrie ca dureaza ANI, cate 20-40 ore pe saptamana. Daaa, potentialul copilului face diferenta. Si asa ajungi sa adaptezi si metoda in functie de copil – si asa ajungi sa il recuperezi mai repede, pentru ca el poate, pentru ca are potential – si normal ca nu l-ai tinut in loc – si ai lucrat generalizat.
   Bineinteles, fraza asta nu o va digera cineva care nu lucreaza sau nu are un copil cu autism. E rafuiala intre specialisti si atat! Iar, eu, scriam pentru omul de rand, caci sunt pe un blog – nu am aterizat la Conferinta nationala despre autism si nu am argumentat stiintific. Pardon… iar o sa va suparati!
 
   Ce sa te faci cu copiii mei? Ca eu am avut si de-aia „gravi”, de-aia pe care ii refuza toata lumea – „Ca nu am chef sa imi bat capul!”. Sau nu ati auzit de asa ceva? Ca eu am auzit si am avut! Copii veniti la mine dupa ce „A deranjat-o pe doamna si nu ne-a mai primit!”. „Ne-a trimis la dvs pentru ca domnisoara X nu mai facea fata”. Nu am zis ca brusc mi s-a aglomerat agenda. Nu am zis ca nu se va adapta. Pur si simplu, am lucrat!
 
   Ce sa vezi? Copilul simte emotia si se calibreaza afectiv, copilul infloreste cand se simte iubit si incurajat.Chiar daca nu vorbeste! Chiar daca nu se recupereaza! Nu se recupereaza nici in ani! Nu in luni! Si stie asta si familia…. Si familia are o speranta, vede o licarire – uite, ca si al meu a invatat ceva: stie sa spuna „apa”. Acum imi arata cu degetul cand vrea ceva, a invatat sa astepte. Nu sunt progrese uimitoare! Dar, pentru o familie care are un copil ce stie ca a pierdut startul integrarii in colectivitatea de masasuccesul consta in faptul ca, uite – copilul meu a reusit sa manance singur! 
 
   Pentru mine, succesul consta in schimbarile pas cu pas pe care le facem pentru fiecare copil in parte, pentru fiecare familie in parte. Nu le numar, nu contorizez:
„X” copii recuperati. Atunci, mi-as alege cazuri „usurele” ca sa pot scoate in evidenta rapoarte numerice cantitative.
 
   Noi, in Bucuresti, ne cautam nod in papura unul altuia. Dar, in tara ce se intampla? Ce specialisti au copiii cu autism? Am inteles de la o mamica ca a stat 2 ani pe o lista de asteptare! 2 ani???! 2 ani in care copilul nu a lucrat. Am inteles ca sunt copii care lucreaza doar logopedie, lucreaza cu specialisti ce nu au avut acces la un training basic pe ABA. Parerea mea: bine ca lucreaza, bine ca fac ceva in sensul acesta! In tara e lipsa mare de traininguri pe ABA.
 
   Ce mai stiam? Stiam de cand m-am apucat sa scriu in blog ca odata ce incep sa fac autodezvaluiri si sa vorbesc despre propria viata si propria experienta – voi fi EU – DIANA – o persoana, exact asa cum sunt: cu calitati, cu slabiciuni, voi fi vulnerabila  – la fel ca tine! Iar, o persoana care se destainuie si isi arata latura vulnerabila, e mai usor de atacat.
 
   Oamenii sunt perdispusi sa vulnerabilizeze si sa apese pe cele mai naspa pedale. Pentru ca vulnerabilitatea mea a atins latura lor sensibila, a atins slabiciunile lor si explicit – nevoia lor de a se arata puternici.
 
   Imi asum sa nu fiu pe placul tuturor. Imi asum sa nu fiu marele specalist in ochii tuturor. Imi asum sa ma vedeti ca cel mai prost terapeut existent vreodata. Sunt constienta ca unii isi doresc sa nu mai ridic capul din pamant si sa „imi fie rusine” de ceea ce scriu, sa ma puna la colt – ca la scoala.
 
   Dragilor, vorbiti despre voi prin aceste feedback-uri – NU despre mine. Sunt, de fapt, fricile voastre, nevoile voastre neindeplinite, temerile voastre.
 
   Eu sunt doar un om, perfect de imperfect. Si daaaa, ma doare sa vad ca primesc mesaje mai putin prietenesti, ma doar sa vad ca, desi fac lucruri bune … prea putine persoane isi arata aprecierea si prea multe cauta greseala.
 
   Poate, va intrebati… cum imi dau seama ca fac lucruri bune? Pai… copiii, familiile si colegii cu care am lucrat mi-au conturat aceasta convingere. Vad progrese la copii, vad familii zambitoare la toate aceste progrese, vad colege care recomanda familiilor sa vina catre mine pentru ca au incredere ca sunt pe maini bune. Am cunostinte care stiu modul de lucru si recomanda altor persoane spunand: „Mergi pe mana Dianei! O sa vezi ca in cateva luni va fi alt copil! Va fi spirt” si cand auzi astfel de vorbe, stii clar ca ceea ce faci este bine. Cand vad ca am familii care au preferat sa suplimenteze orele cu mine, care intreaba ce loc am in orar pentru inca o sedinta cu mine – pentru ca vor cu mine!
 
   Nu caut sa desfiintez pe nimeni. stati linistiti! Cu siguranta nu vor face maine  – coada – la mine la cabinet toti clientii si toti parintii dupa acest articol. Nici dupa altele! Nu am un scop precis sa fiu un fel de guru – desi, la felul in care mi-ati raspuns – cred ca singuri m-ati pozitionat acolo. Nu stiu ce v-am activat si va activez in continuare? Frica de pierdere, nevoia de control, dorinta de a fi cei mai buni, resentimente la gandul ca cineva vorbeste, iar voi nu aveti curajul sa va asumati pe cont propriu?
 
   Eu nu stiu sa vorbesc , eu sunt cel mai prost specialist! Va rog, aveti curajul si iesiti cu totii din zona de confort.
 
   Scrieti articole bine tesute , articole fundamentate stiintific, scrieti mai bine decat mine. Pentru ca aveti libertate! Oricine poate scrie. Scrieti voi, pentru voi ce eu nu am scris corect sau nu e pe placul vostru.
 
   Pentru zile imperfecte a fost acest articol, pentru zile in care apar nori asupra cerului meu, stau acolo pentru cateva momente, apoi pleaca si ramane doar soare.
 
   Caci, succesul inseamna sa cazi, sa te ridici, sa cazi, sa te ridici, sa ai puterea de a continua si sa perseverezi.
 
   Si va multumesc pentru toate, bune sau rele – voi ma ajutati sa cresc si sa perseverez.
 
 
     Cu seninatate,
 
   Diana – imperfecta azi, perfecta maine, aceeasi, dar diferita prin ochii fiecaruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *